Crna hronika
147

Palili aute pa išli u pljačke: Šestorici uhapšenih razbojnika predložen jednomjesečni pritvor

Piše: E. F.
Jedan od privedenih razbojnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jedan od privedenih razbojnika (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Šestorici razbojnika uhapšenih u jučerašnjoj akciji MUP-a Kantona Sarajevo Elvisu Pašaliću, Sabahudinu i Edinu Silajdžiji, Belminu Ahmetoviću te Arnelu Silajdžiji i Ervinu Tašakoviću predloženo je određivanje mjere jednomjesečnog pritvora zbog organizovanja u kriminalnu grupu koja je počinila veći broj krivičnih djela.

Prijedlog je Kantonalnom sudu u Sarajevu nakon saslušanja osumnjičenih uputilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, potvrdio je za Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS.

Amir Jašarević i Ismir Ademović koji su također uhapšeni u ovoj akciji, pušteni su na slobodu nakon saslušanja u policiji.

"Prijedlog za određivanje pritvora upućen je za šest osoba koje se sumnjiče da su počinile krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela razbojništva, neovlaštenog držanja oružja i eksplozivnih materija i izazivanja opće opasnosti u vezi sa krivičnim djelom oštećenja tuđe stvari", kazao je Hamzić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, osumnjičenima je pritvor predložen zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti da će ponoviti krivično djelo ukoliko se nađu na slobodi te zbog činjenica da bi njihov boravak na slobodi uznemirio javnost i doveo do remećenja javnog reda i mira.

Inače, uhapšeni pripadaju kriminalnoj grupi koja je na područjima Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog, Srednjobosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona najvjerovatnije izvršila više krivičnih djela razbojništava, teških krađa, ali i izazivanja općih opasnosti, odnosno paljevina.

Oni su prilikom razbojništva koristili vatreno oružje, puške, pištolje te su bili maskirani, odnosno nosili su fantomke, ispoljavajući brutalnost i beskrupuloznost, što je vrlo često pored materijalne štete za posljedicu imalo i nanošenje povreda oštećenim osobama.

Navodno, uhapšeni su osumnjičeni i za dvije paljevine automobila od ukupno devetnaest, koliko ih je zabilježeno u januaru mjesecu na području Kantona Sarajevo.

Naime, osumnjičeni razbojnici su zapalili Škodu Octaviu na području Kantona Sarajevo i još jedan automobil i to neposredno prije nego što su opljačkali poslovnicu BH pošte u Tarčinu te jedan privredni objekat u Rakovici.

Također, ova grupa se sumnjiči i za teške krađe stoke na području općina Ilidža, Hadžići i Vogošća, a njihovim hapšenjem je rasvjetljeno 20 krivičnih djela krađe stoke.