BiH
0

U akciji "Meso" otkriven neprijavljeni promet od 28 miliona KM

FENA
Zgrada UIO BiH
Zgrada UIO BiH
U akciji kodnog naziva "Meso", koju je Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) BiH započela 22. maja prošle godine, kontrolama je otkriven neprijavljeni promet mesa veći od 28 miliona KM, saopćio je danas Amir Jakupović, stručni saradnik u Sektoru za provođenje propisa u UIO.

"Podnesena su dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu zbog krivičnog djela porezne utaje, a iznos štete je 2,72 miliona KM", pojasnio je Jakupović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Izvršeno je 49 konrola, a vršene su kod pravnih subjekata koji se bave unutrašnjim prometom/uvozom/izvozom mesa i mesnih proizvoda.

Na osnovu okončanih kontrolnih aktivnosti ukupno je obračunato 4.776.113 KM dodatnih obaveza, a u toku akcije ukupno je izdato 38 prekršajnih naloga ukupne vrijednosti 946.136 KM.

UIO je registrirala određeni broj osoba u sistem PDV-a, jer su u određenom vremenskom periodu ostvarili promet dobara i usluga u iznosu većem od 50.000 KM.

Direktor UIO Miro Džakula je rekao da nema podataka da su neki od radnika UIO umješani u ove nezakonosti, ističući da je ova problematika mnogo šira i da bi svi trebalo više da porade na zaštiti domaće proizvodnje.

"UIO se ne može sama baviti uvozom mesa", kazao je Džakula i naglasio da je potrebno da se svi pozabave ovim pitanje.