{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Službenici UIO zaplijenili robu iz Kine vrijednu više od pola miliona KM

1.12.2013. u 11:53
12
10
Službenici UIO zaplijenili robu iz Kine vrijednu više od pola miliona KM
12
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) privremeno su odzeli nezakonito uvezenu robu iz Kine, u vrijednosti od 576.500 KM.


Akcije suzbijanja nedozvoljenog uvoza i prometa počela je 14. novembra, te su inspektori UIO su izvršili popis zaliha u skladištima kod šest obveznika koji se sumnjiče za nezakonit uvoz roba u BiH.

Nakon što je završen popis zaliha roba i sravnjavanje knjigovodstvenog stanja kod osumnjičenih obveznika, službenici UIO privremeno su oduzeli raznu robu kineskog porijekla u vrijednosti od 576.500 KM.

Radi se o 20.861 komadu raznih dijoptrijskih naočala, 7.660 raznih parfema, 111 digitalnih vaga kao i ostale robe široke potrošnje.

Privremeno oduzeta roba nije bila evidentirana u poslovnim knjigama, a obveznici nisu imali dokaz o porijeklu te robe, odnosno da su plaćene uvozne dažbine prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu.

Roba je privremeno oduzeta, a trenutno kod šest obveznika kontrole provode inspektori Sektora za poreze UIO. Po završetku poreznih kontrola bit će poznat ukupan iznos utajenih dažbina, nakon čega će biti kompletiran i Tužilaštvi BiH dostavljen Izvještaj o postojanju osnova sumnje da su pričinjena krivična djela porezne i carinske utaje, te krivično djelo organizovanja grupe, koje se dovodi u vezu sa krivičnim djelima porezne i carinske utaje, prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla u Bosni i Hercegovinu, saopćeno je iz UIO.

Podsjećamo, akciju na suzbijanju nedozvoljenog uvoza i prometa razne robe kineskog porijekla počeli su službenici UIO u saradnji sa službenicima SIPA-e na području Reginalnog centra UIO Banja Luka.

Aktivnosti na terenu vodile su se na šest lokacija: kod pet obveznika u Banjoj Luci i kod jednog u Prijedoru. Tom su prilikom bila privedena četiri lica: radilo se o dva špeditera, jednom prevozniku i jednom posredniku pri uvozu roba u BiH. Oni su nakon toga bili predani u nadležnost Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: