{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO BiH: Oduzeta razna roba u vrijednosti 63.000 KM

23.2.2014. u 14:44
0
11
UIO BiH: Oduzeta razna roba u vrijednosti 63.000 KM
0
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli razni tekstil, obuću i tehničku robu ukupne tržišne vrijednosti 63.000 KM.Kotrolom poslovnih knjiga kod nekih obveznika je utvrđeno da je roba prodavana na crno i naknadno evidentiran manjak u iznosu od 21.000 KM.

Razmjenom informacija sa Poreznom upravom Federacije BiH, ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli 7.886 komada razne tekstilne robe kod poreskog obveznika iz Živinica. Vrijednost robe procjenjuje se na 50.000 KM, a za istu nije postojola dokumentacija o porijeklu, te da je prijavljena nadležnim carinskim organima za postupak uvoznog carinjenja i plaćenje uvoznih dažbina.

Na osnovu obavještanih podataka izvršena je i provjera poslovanja obveznika iz Brčkog, te je nakon izvršenog popisa robe utvrđeno da pomenuti ne prikazuju stvarno stanje realizovanog prometa u svojim prodajnim objektima, niti za prodanu robu izdaju račune. Nakon završenog popisa utvrđen je manjak robe koji nije evidentiran kao promet u ukupnom iznosu od 21.000 KM. Na utvrđeni promet izvršen je obračun pripadajućeg PDV-a, naloženo njegovo plaćanje, te izdan prekršajni nalog.Također, ovlašteni službenici UIO pojačali su nadzor na putnim pravcima povezanim sa graničnim prelazima Šepak – Bijeljina i Orašje – Lončari. Tom su prilikom vršene kontrole teretnih i putničkih motornih vozila, te je pronađena i oduzeta razna roba koja je bila namijenjena daljoj prodaji, a bila je prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o mobitelima u vrijednosti od 2.500 KM, TV uređajima u vrijednosti od 4.000 KM, rezervnim dijelovima za traktor, raznim odjevnim predmetima i kozmetici u vrijednosti od 4.000 KM.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, protiv pomenutih pravnih, odgovornih i fizičkih lica biće pokrenuti prekršani postupci pred nadležnim sudovima, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: