{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO BiH: Oduzeta razna roba u vrijednosti 63.000 KM

23.2.2014. u 14:44
0
11
UIO BiH: Oduzeta razna roba u vrijednosti 63.000 KM
0
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli razni tekstil, obuću i tehničku robu ukupne tržišne vrijednosti 63.000 KM.Kotrolom poslovnih knjiga kod nekih obveznika je utvrđeno da je roba prodavana na crno i naknadno evidentiran manjak u iznosu od 21.000 KM.

Razmjenom informacija sa Poreznom upravom Federacije BiH, ovlašteni službenici UIO u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli 7.886 komada razne tekstilne robe kod poreskog obveznika iz Živinica. Vrijednost robe procjenjuje se na 50.000 KM, a za istu nije postojola dokumentacija o porijeklu, te da je prijavljena nadležnim carinskim organima za postupak uvoznog carinjenja i plaćenje uvoznih dažbina.

Na osnovu obavještanih podataka izvršena je i provjera poslovanja obveznika iz Brčkog, te je nakon izvršenog popisa robe utvrđeno da pomenuti ne prikazuju stvarno stanje realizovanog prometa u svojim prodajnim objektima, niti za prodanu robu izdaju račune. Nakon završenog popisa utvrđen je manjak robe koji nije evidentiran kao promet u ukupnom iznosu od 21.000 KM. Na utvrđeni promet izvršen je obračun pripadajućeg PDV-a, naloženo njegovo plaćanje, te izdan prekršajni nalog.Također, ovlašteni službenici UIO pojačali su nadzor na putnim pravcima povezanim sa graničnim prelazima Šepak – Bijeljina i Orašje – Lončari. Tom su prilikom vršene kontrole teretnih i putničkih motornih vozila, te je pronađena i oduzeta razna roba koja je bila namijenjena daljoj prodaji, a bila je prokrijumčarena u Bosnu i Hercegovinu.

Radi se o mobitelima u vrijednosti od 2.500 KM, TV uređajima u vrijednosti od 4.000 KM, rezervnim dijelovima za traktor, raznim odjevnim predmetima i kozmetici u vrijednosti od 4.000 KM.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, protiv pomenutih pravnih, odgovornih i fizičkih lica biće pokrenuti prekršani postupci pred nadležnim sudovima, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: