BiH
8

Zbog carinske prevare privedena dva špeditera, uvoznik i posrednik

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u saradnji s inspektorima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše izuzimanje dokumentacije u šest firmi - pet u Banjoj Luci i jedne u Prijedoru, a privedene su četiri osobe, dva špeditera i po jedan uvoznik i posrednik pri uvozu robe u BiH zbog sumnje u carinsku prevaru, potvrdio je za Agenciju Fena portparol UIOBiH Ratko Kovačević.

"Sumnja se u falsifikovanje dokumentacije koja se prilagala kod uvoza robe porijeklom iz Kine u Bosnu i Hercegovinu, a sve radi izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina", pojasnio je Kovačević.

Ističe da je izuzimanje poslovne dokumentacije sastavni dio akcije koja je započeta rano jutros, a koju provode službenici UIO uz asistenciju službenika Državne agencije za istrage i zaštitu.

Pretres je obavljen na 12 lokacija.

Akcija se provodi zbog postajanja osnova sumnje da su pričinjena krivična djela porezne utaje i carinske prevare te krivično djelo organizovanog kriminala koje se dovodi u vezu s krivičnim djelima porezne i carinske utaje, prilikom uvoza razne robe kineskog porijekla u Bosnu i Hercegovinu.