Brojač budžetske potrošnje
0

U 2011. godini potrošeno oko 8,7 milijardi KM

SRNA
Brojač u ponoć
Brojač u ponoć
Brojač budžetske potrošnje instaliran u Sarajevu, tačno u ponoć 31. decembra došao je do brojke od 8.672.400.000 KM potrošenih budžetskih sredstava u 2011. godini, saopćeno je iz Centra za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Brojač je resetovan da počne brojati potrošnju u novoj godini i budžetska potrošnja u sekundi skočila je sa 275 KM u 2011. godini na 282 KM u 2012. godini.

Prema ovim podacima, vlasti u BiH, javne službe i institucije na svim nivoima će u 2012. godini potrošiti 8,9 milijardi KM, navode u CPI.

U ovoj nevladinoj organizaciji izražavaju nadu da novoformirana vlast na nivou BiH namjerava racionalnije upravljati potrošnjom novca poreskih obaveznika, posebno u situaciji u kojoj je BiH - u izuzetno teškom ekonomskom i socijalnom periodu, sa smanjenim međunarodnim kreditnim rejtingom, ogromnim brojem nezaposlenih...

U saopćenju se navodi da su građani BiH svjedoci brojnih negativnih nalaza revizorskih službi koji se ponavljaju iz godine u godinu. "Sad je već potpuno jasno da vlast namjerno ne donosi normative javne potrošnje i ne propisuje sankcije za one koji rasipaju i zloupotrebljavaju novac koji su im povjerili građani BiH", smatraju u CPI-u.

Osim brojača budžetske potrošnje u Sarajevu, građanima je na raspolaganju i onlajn brojač potrošnje na intrenet stranici www.cpi.ba, posredstvom koje se mogu redovno informisati o protoku novca blagajne BiH.

Na istoj stranici nalazi se i Rječnik javne potrošnje i svi dostupni Izvještaji o izvršenju budžeta u proteklih pet godina.
CPI je nevladina, neprofitna organizacija koja prikupljanjem, analizom i objavljivanjem podataka od interesa za građane, te njihovom promocijom, aktivno podržava izgradnju civilnog društva, navodi se u saopštenju i dodaje da Fondacija CPI nastoji da omogući da javni i verifikovani podaci važni za građane BiH budu lako dostupni i razumljivi svim građanima.