Bh. političari troše 275 maraka u sekundi!

S
Piše: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
23.12.2011. u 13:50
0
64
Bh. političari troše 275 maraka u sekundi!
0
1/5 Do 12:03 potrošeno 8.467.169.425 KM (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
2/5 I 48.675 KM više tri minute poslije (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
3/5 Zulejha dijelila letke (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
4/5 Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
5/5 Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Kako bi informacije o potrošnji javnih prihoda približili svakom građaninu, predstavnici Centra za zastupanje građanskih interesa postavili su iznad Ulice Ferhadija u Sarajevu brojač javne potrošnje.
Brojač je vrlo jednostavan i na njemu se može vidjeti tačan iznos budžetskog novca koji političari potroše svake sekunde. Predstavnici Fondacije sabrali su budžetsku potrošnju na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima vlasti te na državnom i nivou Distrikta Brčko, podijelili sa brojem sekundi i dobili simbolički prikaz brzine trošenja budžetskog novca.

"Podaci o trošenju budžeta najčešće su rascjepkani po raznim nivoima, ali kada se sve skupi na jedno mjesto, onda se dobije iznos od osam i po milijardi za godinu, a na ovom brojaču građani jasno mogu vidjeti kako se troši budžetski novac, od kojeg većina ide na funkcioniranje administracije i plata političara", kazao je na promociji brojača Zoran Ivančić iz Fondacije.

Institucije svih nivoa vlasti u BiH od početka ove godine do 23. decembra potrošile 8. 470.440.000 KM budžetskog novca, što je 275 KM u sekundi, nešto manje od milion na sat! Za rad državnih službenika iz džepova poreskih obveznika izdvojeno je preko 3,2 milijarde KM.

Na promociji brojača održanoj u Ferhadiji podijeljeni su i leci sa osnovnim podacima o brojaču, a uz karakteristične parole i prepoznatljiv glas dijelila ih je nekadašnja kolporterka Zulejha Hrlović koju mnogi poznaju po dosjetkama uz koje je prodavala novine ispred Tržnice.


Komentari (64)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: