{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. političari troše 275 maraka u sekundi!

S
23.12.2011. u 13:50
0
64
Bh. političari troše 275 maraka u sekundi!
0
Kako bi informacije o potrošnji javnih prihoda približili svakom građaninu, predstavnici Centra za zastupanje građanskih interesa postavili su iznad Ulice Ferhadija u Sarajevu brojač javne potrošnje.
Brojač je vrlo jednostavan i na njemu se može vidjeti tačan iznos budžetskog novca koji političari potroše svake sekunde. Predstavnici Fondacije sabrali su budžetsku potrošnju na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima vlasti te na državnom i nivou Distrikta Brčko, podijelili sa brojem sekundi i dobili simbolički prikaz brzine trošenja budžetskog novca.

"Podaci o trošenju budžeta najčešće su rascjepkani po raznim nivoima, ali kada se sve skupi na jedno mjesto, onda se dobije iznos od osam i po milijardi za godinu, a na ovom brojaču građani jasno mogu vidjeti kako se troši budžetski novac, od kojeg većina ide na funkcioniranje administracije i plata političara", kazao je na promociji brojača Zoran Ivančić iz Fondacije.

Institucije svih nivoa vlasti u BiH od početka ove godine do 23. decembra potrošile 8. 470.440.000 KM budžetskog novca, što je 275 KM u sekundi, nešto manje od milion na sat! Za rad državnih službenika iz džepova poreskih obveznika izdvojeno je preko 3,2 milijarde KM.

Na promociji brojača održanoj u Ferhadiji podijeljeni su i leci sa osnovnim podacima o brojaču, a uz karakteristične parole i prepoznatljiv glas dijelila ih je nekadašnja kolporterka Zulejha Hrlović koju mnogi poznaju po dosjetkama uz koje je prodavala novine ispred Tržnice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: