BiH
0

Tužni konvoj sa 775 tabuta stigao u Potočare

FENA
Konvoj na putu prema Potočarima (Foto: Belmin Debelac)
Foto: Fotoservis
Konvoj od četiri kamiona sa 775 tabuta žrtava genocida u Srebrenici, stigao je iz Visokog u Potočare u 16.53.

Dočekalo ga je oko 2.000 članova porodica žrtava. Plač i suze ispunili su potočarsku dolinu.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke“ bila je okružena drugim majkama, koje su je tješile i brisale suze sa uplakanog lica. Hatidža prekosutra ukopava dva sina i muža.

"Dugo sam živjela za ovaj dan koji je, sad vidim, najteži u mom životu. Dočekala sam da saznam bolnu istinu i ako preživim ovaj 11. juli, nastavit ću da se borim da i ostale majke dočekaju da dostojanstveno sahrane svoje najmilije i da znamo gdje su naša djeca našla smiraj. Ne do Bog nikome da se na ovakav način oprašta od svojih najmilijih“ rakla je Hatidža.

Šuhra Malić iz Potočara jednako tužno preživljava svaki juli. Izgubila je oko 30 članova iz porodice, a ovog 11. jula ukopat će dva sina.

Hatidža Hren, supruga ubijenog Rudolfa Hrena i kćerka Dijana položile su cvijeće na kovčeg koji je dopremljen u posebnom vozilu. Dužnu poštu Rudolfu Hrenu, katoliku iz Srebrenice, odao je i Mirsad Kebo, potpredsjednik F BiH.

“Petnaest godina smo bili u neizvjesnosti nadajući se da ćemo pronaći Rudolfa. Ovo je najtužniji dan u mom životu, ali sada ću znati gdje mi je otac“, izjavila je kćerka Dijana.

Tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana su u sali bivše Fabrike akumulatora, odakle će sutra biti prenijeti kod musale u Memorijalni centar, gdje će ostati do klanjanja zajedničke dženaze.