{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


11. jula ove godine najmasovnija dženaza u Memorijalnom centru Potočari

F
3.7.2010. u 13:23
0
3
11. jula ove godine najmasovnija dženaza u Memorijalnom centru Potočari
0
11. jula ove godine najmasovnija dženaza u Memorijalnom centru Potočari
Radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko danonoćno su angažovani na kopanju mezara u Memorijalnom centru Potočari. S obzirom da su do sada identifikovane 772 žrtve genocida, ovo će biti najmasovnija dženaza, te su stoga pripreme počele znatno ranije.
"Nezvanično imamo potvrda da je identifikovano još osoba, tako da će konačan broj za ukop biti poznat četiri dana pred dženazu. Već je iskopano 370 mezara. Imali smo problema zbog elementarne nepogode prije tri noći. Uglavnom radi se sve sa podgradama, tako da će svi mezari biti iskopani i sve pripremljeno za dženazu 11. jula", izjavio je Edin Burić, rukovodilac radova.

U Organizacionom odboru za obilježavanje 15. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zadovoljni su tokom priprema, ali vlada pesimizam u pogledu finansiranja svih aktivnosti.

"Parking-prostor smo osigurali za putnička i ostala vozila. Ono što još uvijek nismo definisali, to je finansijska konstrukcija troškova. Mislim da ćemo tu imati poprilično problema , ali vjerujem da će institucije BiH pozitivno odgovoriti na naše zahtjeve", rekao je Osman Suljić, predsjednik Organizacionog odbora.

"Obzirom da se ove godine očekuje veliki broj posjetilaca, veliki broj stranih državnih delegacija, s aspekta sigurnosti, obavio sam razgovore s predstavnicima relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini i s lokalnim zajednicama u Bratuncu i Srebrenici i nadam se da će ovi dani proteći u najboljem redu", izjavio je Sadik Ahmetović, ministar za sigurnost BiH, koji je u subotu posjetio Memorijalni centar Potočari.

Među 772 novoidentifikovane žrtve genocida, koje će biti ukopane za sedam dana, je i Rudolf Hren, katolik iz Srebrenice, koji će se, uz vjerski obred, u Memorijalnom centru sahraniti sat vremena prije klanjanja zajedničke dženaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: