Potvrđeno za Klix.ba
120

Tuzlanski zdravstveni radnici sutra stupaju u generalni štrajk, vlast traži da im to sud zabrani

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Više od pet hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu sutra stupa u generalni štrajk jer nisu dobili povećanje plata, potvrđeno je za Klix.ba. S druge strane, kantonalna vlast od suda traži zabranu održavanja štrajka.

Vlada Tuzlanskog kantona nije udovoljila zahtjevu sindikata zdravstvenih radnika vezano za povećanje satnice sa 2,51 na tri marke, a također je zatražena i zabrana održavanja generalnog štrajka koji je najavljen za sutra.

Naime, Vlada Tuzlanskog kantona danas nije razmatrala prijedlog zdravstvenih radnika vezano za povećanje satnice, čime bi im bilo omogućeno i dobijanje većih iznosa plaća.

Od predstavnika reprezentativnih sindikata zaposlenih u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona, Kantonalna vlada je zatražila da ponište ili prolongiraju svoje odluke o održavanju generalnog štrajka, jer, kako tvrde, one nisu u skladu sa važećim propisima i kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Također, sindikate su pozvali na nastavak pregovora sa pregovaračkim timom vlade ili da pokrenu postupak mirenja, a što je, kako su ustvrdili, u skladu sa odredbama važećih propisa i kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

"S obzirom na to da najavljeni štrajk zdravstvenih radnika na području Tuzlanskog kantona nema svoje uporište u važećim propisima, ministrica zdravstva je zadužena da od direktora svih javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, zatraži da hitno i bez odlaganja podnesu zahtjev nadležnom sudu radi zabrane organizovanja i provođenja štrajka zakazanog za 29. septembar 2022. godine", naveli su iz Kantonalne vlade.

S druge strane, iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK negirali su sve navode kantonalne vlade.

Predsjednik ovog sindikata Zijad Latifović za Klix.ba je kazao da su od maja ove godine do danas, članovi sindikata sve korake poduzeli u skladu sa zakonskim i drugim pozitivnim pravnim propisima, istaknuvši da zdravstveni radnici sutra stupaju u generalni štrajk.

Načini odvijanja generalnog štrajka javnosti će biti poznati sutra, a u njemu će se naći i zaposlenici javnih zdravstvenih ustanova koji su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, a koji, također, ima reprezentativnost u tom kantonu.