Ljubičasti dan
1

Tuzlanski ljekari uz pomoć Bosnalijeka obilježili Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

Klix.ba
Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije obilježava se 26. marta, a poznat je i kao "Ljubičasti dan“.

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla uz podršku farmaceutske kompanije Bosnalijek jučer su obilježili ovaj dan te građanima pojasnili šta je to epilepsija s obzirom na to da se oboljeli vrlo često suočavaju s predrasudama iako se epilepsija zahvaljujući lijekovima i medicini uspješno može držati pod kontrolom.

Građani su danas imali priliku naučiti kako pružiti prvu pomoć prilikom epileptičnog napada.

Prim. dr. Larisa Kovačević, šefica Odjeljenja opće neurologije UKC Tuzla, kazala je da se Svjetski dan epilepsije obilježava od 2008. godine.

Jedna djevojčica oboljela od epilepsije Megan Cassady poželjela je da joj cijeli jedan dan bude obojen u ljubičastu boju. Ona je uspjela obojiti cijeli svijet u ljubičasto 26. marta. Stotinu država, među kojima je i BiH, obilježava Dan podrške oboljelima od epilepsije, jer epilepsija je ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajnu terapiju i stalni monitoring i praćenje pacijenta.

U današnjem Ljubičastom danu učestvovali su i studenti Medicinskog fakulteta.

Jasmina Korda, glasnogovornica Bosnalijeka, kazala je da su na današnji dan željeli podsjetiti da oboljeli od epilepsije nisu sami.

"Poznato je da je broj oboljelih od epilepsije u porastu, pogotovo u mlađoj životnoj dobi. S obzirom na to da je riječ o kompleksnoj bolesti koja utječe na socijalni i profesionalni život oboljelog, ali i njegove porodice, važna je stručna edukacija kako bi se zauzeo pozitivan stav prema epilepsiji. Mi u Bosnalijeku smo sretni da smo zahvaljujući našim uspješnim poslovnim rezultatima u mogućnosti da pružimo podršku oboljelim, ne samo kroz razvoj kvalitetnih, efikasnih i stabilnih lijekova, već i kroz podršku projektima čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o značaju očuvanja zdravlja i pružanje podrške oboljelim u nastojanju da unaprijede kvalitet njihovog života", kazala je Korda.

Dodala je da će Bosnalijek i u budućnosti, u skladu sa svojom misijom unapređenja kvaliteta života, nastojati da ostane značajan oslonac široj društvenoj zajednici.

Iako je epilepsija jedno od najčešćih neuroloških oboljenja, još uvijek postoji velika stigma prema oboljelim. Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli oforomili su i sekciju za Neuroznanost. Koordinator sekcije Adnan Mujanović kazao je da studenti uvijek pokušavaju praviti akcije kada je riječ o osvještavanju generalne javnosti u vezi s ovom temom.

Nažalost, kao i mnoga druga oboljenja, naročito neurološka, su pod velikom stigmom i to zbog neznanja i nedovoljno informacija, tako da putem ove akcije mi pokušavamo da razvijemo nivo svijesti, konkretno i ovo danas kada je riječ o ovoj bolesti, odnosno epilepsiji.

Predavanje o epilepsiji održano je u Domu zdravlja Tuzla, gdje se ljekarima iz ove ustanove, ali i učenicima Medicinske škole u Tuzli obratila doktorica Larisa Kovačević.

Pod motom "Rušimo predrasude" 1. aprila na Trgu slobode u Tuzli bit će organizovan i Ljubičasti bike dan, kada će članovi biciklističkog kluba imati zajedničku vožnju ulicama Tuzle.