BiH
0

Tuzlanski kanton: Od mina u 2011. godini poginulo šest osoba

FENA
Vlada Tuzlanskkog kantona usvojila je jučer Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK u 2011. godini i Listu prioriteta deminiranja u 2012. godini.

"Generalno, može se reći da je zahvaljujući angažmanu svih subjekta uključenih u proces deminiranja ostvaren rekordan rezultat na polju deminiranja i velike površine su stavljene na raspolaganje lokalnim zajednicama na sigurno korištenje“, stoji u spomenutoj informaciji.

Kada je u pitanju ostvareni rezultat deminiranja po općinama može se konstatirati, da kao i prošlih nekoliko godina, najintenzivniji radovi su bili na području općine Gradačac. Međutim, od posebnog značaja je činjenica da su ove godine okončani svi projekti duž desne obale rijeke Spreče u općinama Lukavac i Gračanica, te omogućeno da se priđe regulaciji rijeke Spreče i sigurnom obavljanju poljoprivrednih radova. Ostalo je još nedeminiranih prostora s lijeve strane rijeke Spreče što još uvijek predstavlja određenu opasnost i za korisnike s desne obale.

Za deminersku sezonu 2011. posebno je karakteristično da je, zahvaljujući aktivnijem uključivanju domaćih organa vlasti u izdvajanju novca za sufinancirano deminiranje, došlo do pojačanog angažmana komercijalnih deminerskih kompanija. Istovremeno su timovi oružanih snaga (OS) BiH bili prinuđeni da u svoje redove uvedu mlađe osobe kako bi se ispoštovali NATO standardi kada je u pitanju starost pripadnika oružanih snaga.

Kao najznačajniji i najveći projekt koji je realiziran na obilježavanju minskih polja je projekt na području općine Gradačac. Naime, u MZ Jasenica na tri lokacije postavljena su 123 trajna upozoravajuća znaka, a postavljeno je i šest bilbord plakata. Na kraju realizacije ovoga projekta za rizične grupe (školska djeca, lovci, ribolovci i poljoprivrednici) obavljena su predavanja na temu "Upozoravanje na opasnost od mina".

Tokom 2011. godine, i pored svih poduzetih mjera upozoravanja na minsku opasnost dogodilo se 10 minskih nesreća, u kojima su stradali civili. Šest osoba je smrtno stradalo, a 12 osoba je povrijeđeno. U tri deminerske nesreće, dva deminera su smrtno stradala, a dva su ranjena.

Do sada je u BiH stradalo ukupno 108 deminera, od čega 43 smrtno. Podatak da se na području Tuzlanskog kantona još uvijek kao sumnjiva površina vodi više od 90 miliona metara kvadratnih, a do sada je deminirana površina od 9.536.947,18 m2, opominje i nameće potrebu intenzivnijeg provođenja operacija deminiranja na prostoru TŽKa, zaključuje se u Informaciji.

Na realizaciji projekata, tokom 2011. godine, na poslovima deminiranja, pored tima Civilne zaštite i deminerskih timova OS BiH, zabilježen je pojačan angažman i drugih domaćih i stranih kompanija i organizacija kao što su HO "Pro Vita", "C.I.D.C.", "NPA", UG "Demira", "Doking", "UEM", "IVŠA" i dr.