BiH
2

Gavran: Za 15 godina 585 osoba poginulo od mina

FENA
Dušan Gavran (Foto: RFE)
Dušan Gavran (Foto: RFE)
Od 1996. do kraja 2011. godine 1.672 osobe su stradale od mina, od čega 585 smrtno, a ostali su lakše i teže povrijeđeni, kazao je direktor Centra za uklanjanje mina BH MAC Dušan Gavran danas u Sarajevu prilikom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Od tih 1.672 osobe, stradalo je 113 deminera, od kojih 46 smrtno. Gavran je kazao da prošlu godinu, nažalost, karakteriše povećan broj minskih nesreća u odnosu na 2010. godinu.

U 2011. registrirano je 10 minskih nesreća, sedam civila je smrtno stradalo, 11 povrijeđeno. Među njima su i tri deminerske nesreće u kojima su dva deminera smrtno stradala, a dva deminera su povrijeđena.

"U ovoj godini, u prošlom mjesecu, imali smo jednu deminersku nesreću u općini Lukavac, dva civila su stradala", kazao je Gavran. Po njegovim riječima, trenutna veličina minsko sumnjive površine u BiH je 1.340 kilometara kvadratnih.

"Očekivati je da će se jedna trećina čistiti, a dvije trećine će se redukovati metodama koje već razrađuje Centar za ukljanjanje mina“, kazao je Gavran, dodajući da je približno oko 2,6 posto teritorije pod minama u BiH.

Definirano je 10.236 minsko sumnjivih mikrolokacija. To su mikrolokacije koje se tačno znaju da tu postoje naznake miniranosti. Te su lokacije označene, obilježene, stanovništvo koje živi u blizini tih lokacija, ili u okviru tih lokacija, je upoznato o tim lokacijama, obučeno", kazao je Gavran.

Govoreći o daljnjim aktivnostima, naveo je da u ovoj godini trebaju napraviti reviziju Strategije protivminskog djelovanja 2009-2019. "Pripremajući se za reviziju Strategije, pokrenuli smo nekoliko aktivnosti, na koji način da izvršimo redukciju te sumnjive površine, da se što više onih 1.340 kilometara kvadratnih reducira, da se proglasi da je bez vidljivog rizika", kazao je Gavran.