{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Minama zagađeno 2,6 posto teritorije BiH

S
3.4.2012. u 15:57
2
0
Minama zagađeno 2,6 posto teritorije BiH
2
Minama zagađeno 2,6 posto teritorije BiH
BiH po broju zaostalih mina spada u red najugroženijih zemalja svijeta, sa sumnjivom površinom od oko 1. 340 kilometara kvadratnih ili 2,6 posto ukupne teritorije - podaci su Centra za borbu protiv mina (BHMAK).
U BiH je definisano 10.236 minski sumnjivih mikrolokacija na kojima se, prema procjenama BHMAK-a, nalazi 210.000 mina ili neekspodiranih ubojitih sredstava (NUS).

Najzagađenije i najprioritenije opštine za deminiranje u BiH su Brčko, Velika Kladuša, Konjic, Brod, Doboj, Orašje, Gornji Vakuf, Pelagićevo, Bosanska Krupa, Bihać.

Od 1996. godine do danas od mina su stradale 1.672 osobe, od čega 585 smrtno.

U ovoj godini su dva lica smrtno stradala od mina, dok je prošle godine u deset minskih nesreća sedam civila smrtno stradalo, a 11 povrijeđeno.

Lani su registrovane tri nesreće u kojima su smrtno stradala dva deminera, a dva su povrijeđena.

U posljednjih nekoliko godina najčešći razlozi nesreća su nepoštivanje postavljenih oznaka za minska polja, najčešće zbog sječe šume i sakupljanja sekundarnih sirovina.

Iz BHMAK-a ističu da je u BiH većina minskih polja propisno obilježena.

Međutim, Centar za uklanjanje mina svaki dan dolazi do novih informacija jer većina minskih polja u BiH tokom rata nije uredno dokumentovana, odnosno ne postoje minski zapisnici.

Upravo zbog činjenice da je BiH jedna od sedam zemalja u svijetu, a prva u Evropi po broju zaostalih mina, BHMAK i nevladina organizacija "Stop mine" u saradnji sa Delegacijom EU u BiH će, povodom 4. aprila - međunarodnog Dana brobe protiv mina, predstaviti projekte deminiranja finansirane iz IPA fondova u iznosu od 2,9 miliona eura.

Projekti će biti sufinasirani sredstvima iz budžeta lokalnih zajednica u iznosu od 330.000 eura.

Za deminiranja se zadužene domaće nevladine organizacije "Stop mine" Pale, "Pro Vita" Mostar i "Udruženje za eliminaciju mina" Sarajevo, koje će ukupno deminirati oko 3,8 miliona metara kvadratnih minama zagađenih površina.

Projekat upozoravanja na mine izvodi nevladina organizacija "Posavina bez mina" i finansira ga EU u iznosu od 205.000 eura, dok će iz budžeta lokalnih zajednica biti obebijeđeno 20.000 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: