BiH
5

Tuzlanski i Sarajevski aerodrom u službi pomoći ugroženim područjima

FENA
Iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u čijoj su resornoj nadležnosti aerodromi u Federaciji BiH navode da je JP "Međunarodni Aerodrom Tuzla" doo otkad je došlo do katastrofalnih poplava uspio održati redovan putnički saobraćaj i svakodnevno je otvoren za potrebe prihvata, otpreme, opsluge i podrške spasilačkim helikopterskim misijama u kojima učestvuju helikopteri iz Hrvatske, Slovenije kao i helikopteri EUFOR-a i OS BiH.

"Tako je 18. maja vanredno prihvaćen i otpremljen veliki kargo avion IL 76 sa spasilačkom opremom i sredstvima koja su dalje proslijeđena u krizna područja. Što se tiče helikopterskih letova za evakuaciju evidentirano je 46 slijetanja i polijetanja (23 operacije) ne računajući helikoptere OS BiH", kazala je Feni portparolka Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Amila Lačević.

Također, na tuzlanski aerodrom je slijetio i avion IL-76TD sa osam tona razne opreme za spašavanje i četiri pripadnika UK spasilačkih snaga (specijalna oprema za reakciju u slučaju poplava - podrška specijalcima iz UK koji su ranije već stigli u BiH). Avion je doletio iz UK u organizaciji Britanske ambasade u BiH.

Na aerodrom Tuzla je 19. maja iz Italije u organizaciji UNHCR ogranka u BiH sletio i avion sa 15,5 tona razne opreme za spašavanje.

Lačević je dodala da je na Međunarodni aerodrom Sarajevo uz redovno odvijanje saobraćaja, 19. maja sletio avion Turkish Airforce sa 8,5 tona humanitarne pomoći, a 20. maja avion Vlade Azerbejdžana sa 25 tona humanitarne pomoći.