Humanitarne akcije
436

Turski avion sa humanitarnom pomoći sletio u Sarajevo

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Avion Oružanih snaga Republike Turske sletio je rano jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo, dostavljajući humanitarnu pomoć narodu najugroženijih područja Bosne i Hercegovine.

Predstavnici općine Istanbul, Uprave za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD) stigli su u BiH kako bi pružili pomoć narodu BiH koji se danima suočava sa velikim poplavama i klizištima.

Turski avion sa humanitarnom pomoći u BiH je dopremio 125.000 vreća za pijesak, oko 1.000 deka. dva agregata, lopate i različite alate potrebne za čišćenje mulja i blata.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je da će pomoć koja je upravo pristigla biti, vozilima turske jedinice u sastavu EUFOR-a, biti isporučena stanovništvu ugroženih područja.

"Ovo jeste jako važno ali u samom trenutku katastrofe TIKA, AFAD i firme koje posluju u BiH odmah su pokrenule akcije pomoći. Zajedno sa opremom za ispumpavanje vode i čišćenje mulja došla je i ekipa iz Istanbula, kao i ekipa koja će koristiti opremu za pročišćavanje vode, a koja je na putu iz Turske. Na putu su i vozila Turskog crvenog polumjeseca", pojasnio je Yildiz.

Kako je kazao, prema podacima sa terena, vodostaji rijeka su u opadanju, posebno rijeke Save te da se nadaju da će se voda uskoro povući.

"Već od danas treba pokrenuti akcije na saniranju šteta", poručio je Yildiz.

Iz Some, preko Istanbula u BiH

U BiH su stigli i predstavnici Uprave za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD), a Adnan Cam jedan od njih, a kako je kazao, u BiH su stigli kako bi pomogli i koordinirali poslove na pomoći narodu BiH.

"Kao prvo, poslali smo avion sa humanitarnom pomoći. Na sinoćnjem sastanku u Kriznom centru, održanom sa predstavnicima lokalnih vlasti, govoreno je o potrebama ljudi, potrebama za hranom, pićem ali i drugim stvarima", pojasnio je Cam, dodajući kako su neki od članova njegovog tima boravili u Somi gdje se dogodila tragična nesreća u rudniku, a odatle su preko Istanbula odmah krenuli prema BiH.

Prema njegovim riječima, pomoć će podijeliti stanovnicima najugroženijih područja. 

Ispred Grada Istanbula Kemal Balik je kazao da je u ekipi došlo šest osoba. Kako je kazao, jako im je žao zbog svega što se dešava u BiH.

"Trenutno je iz Istanbula na putu osam teretnih vozila, ekipe za spašavanje kao i mašine za pročišćavanje i ispumpavanje vode", pojasnio je Balik.

Prema njegovim riječima, iz općine Istanbul dolazi grupa od 35 osoba.

"Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima u BiH koji se suočavaju sa velikom nesrećom", dodao je Balik.