{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turski avion sa humanitarnom pomoći sletio u Sarajevo

A
19.5.2014. u 09:06
436
50
Turski avion sa humanitarnom pomoći sletio u Sarajevo
436
Avion Oružanih snaga Republike Turske sletio je rano jutros na Međunarodni aerodrom Sarajevo, dostavljajući humanitarnu pomoć narodu najugroženijih područja Bosne i Hercegovine.
Predstavnici općine Istanbul, Uprave za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD) stigli su u BiH kako bi pružili pomoć narodu BiH koji se danima suočava sa velikim poplavama i klizištima.

Turski avion sa humanitarnom pomoći u BiH je dopremio 125.000 vreća za pijesak, oko 1.000 deka. dva agregata, lopate i različite alate potrebne za čišćenje mulja i blata.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je da će pomoć koja je upravo pristigla biti, vozilima turske jedinice u sastavu EUFOR-a, biti isporučena stanovništvu ugroženih područja.

"Ovo jeste jako važno ali u samom trenutku katastrofe TIKA, AFAD i firme koje posluju u BiH odmah su pokrenule akcije pomoći. Zajedno sa opremom za ispumpavanje vode i čišćenje mulja došla je i ekipa iz Istanbula, kao i ekipa koja će koristiti opremu za pročišćavanje vode, a koja je na putu iz Turske. Na putu su i vozila Turskog crvenog polumjeseca", pojasnio je Yildiz.

Kako je kazao, prema podacima sa terena, vodostaji rijeka su u opadanju, posebno rijeke Save te da se nadaju da će se voda uskoro povući.

"Već od danas treba pokrenuti akcije na saniranju šteta", poručio je Yildiz.

Iz Some, preko Istanbula u BiHU BiH su stigli i predstavnici Uprave za katastrofe i urgentna stanja pri Vladi Turske (AFAD), a Adnan Cam jedan od njih, a kako je kazao, u BiH su stigli kako bi pomogli i koordinirali poslove na pomoći narodu BiH.

"Kao prvo, poslali smo avion sa humanitarnom pomoći. Na sinoćnjem sastanku u Kriznom centru, održanom sa predstavnicima lokalnih vlasti, govoreno je o potrebama ljudi, potrebama za hranom, pićem ali i drugim stvarima", pojasnio je Cam, dodajući kako su neki od članova njegovog tima boravili u Somi gdje se dogodila tragična nesreća u rudniku, a odatle su preko Istanbula odmah krenuli prema BiH.

Prema njegovim riječima, pomoć će podijeliti stanovnicima najugroženijih područja. 

Ispred Grada Istanbula Kemal Balik je kazao da je u ekipi došlo šest osoba. Kako je kazao, jako im je žao zbog svega što se dešava u BiH.

"Trenutno je iz Istanbula na putu osam teretnih vozila, ekipe za spašavanje kao i mašine za pročišćavanje i ispumpavanje vode", pojasnio je Balik.

Prema njegovim riječima, iz općine Istanbul dolazi grupa od 35 osoba.

"Ovdje smo da pomognemo našim prijateljima u BiH koji se suočavaju sa velikom nesrećom", dodao je Balik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: