Ko radi za koga
346

Tuzlanski GS-ovci optužili Komšića za jednu od najvećih političkih prevara: Ostaje sam sa SDA

D. Be.
Građanski savez u Tuzli dao je podršku Nihadu Čolpi kao predsjedniku te stranke te poručio da je "nepostojeći Kongres GS-a jedna od najvećih političkih prevara i afera koju je skrojila politička mafija, a sve u režiji DF-a".

Poručili su da je nekima zasmetao rast GS-a, a najviše Demokratskoj fronti.

"Tada bi Željko Komšić ostao usamljen u koaliciji sa SDA, te je on preko svojih infiltriranih protuha skrojio taj 'tročlani nepostojeći kongres'", dodali su.

Predsjedništvo Glavnog odbora GS-a Tuzla je na vanrednoj sjednici donijelo zaključak sa apelom na pravosudne institucije da spriječe, kako su ga nazvali, pravno nasilje i anarhiju.

"Molimo sve obaviještene da nastave i dalje sa svojim aktivnostima na jačanju stranke. GO GS Tuzla sa svojih 27 mjesnih odbora i 3.086 članova, daje punu podršku Predsjedništvu GS-a na čelu sa predsjednikom Nihadom Čolpom u nastojanju da očisti stranku od uhoda, uhljeba i pučista, te da istraju u borbi zacrtanoj u programskim ciljevima stranke, a to je građansko uređenje i ravnopravnost svih stanovnika BiH, te u toj borbi stojimo beskompromisno", navedeno je u pismu koje potpisuje Bahrudin Šarić, predsjednik Glavnog odbora GS-a u Tuzli.

Treba istaći da je na ranije održanoj hitnoj sjednici Predsjedništva Građanskog saveza donesena je odluka o isključenju Muhameda Fazlagića i Ozrena Blagovćanina zbog "nestatutarnog djelovanja i pokušaja puča putem medija".

Muhamed Fazlagić i Ozren Blagovćanin
Muhamed Fazlagić i Ozren Blagovćanin

Podsjetimo, neraščišćeni odnosi u ovoj stranci su kulminirali ove početkom sedmice kada je sa oficijelne adrese Građanskog saveza saopćeno da je na vanrednom kongresu jednoglasno izabran novi predsjednik stranke Muhamed Fazlagić te da je bivši predsjednik Nihad Čolpa izbačen iz stranke.

Čolpa se zatim oglasio kazavši da je u pitanju jeftin medijski pokušaj puča. On je poručio da je vanredno održani kongres pravno neutemljen i da će Građanski savez na lokalne izbore izaći samostalno u okviru Bh. bloka.

Istakao je kako je pokušaj puča izveden po nalogu DF-a nakon odbijanja učestvovanja GS-a u vlasti i "zelenoj koaliciji" za lokalne izbore 2020. godine.

Pojednostavljeno, kako sada stoje stvari, jedna struja GS-a želi ostati u dosadašnjem partnerstvu sa DF-om i ići s njima u zagrljaju na lokalne izbore, dok druga predvođena Čolpom ne želi ikakvu saradnju sa SDA, ili kako je nazivaju "zelenom koalicijom" s obzirom da je DF partner u vlasti sa SDA i SBB-om u Kantonu Sarajevo i na državnom nivou.