{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzlaku presađena jetra humanitarke iz Sarajeva

6.4.2012. u 14:23
182
0
Tuzlaku presađena jetra humanitarke iz Sarajeva
182
Poslije dvije godine pauze u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla je obavljena kadaverična transplantacija jetre. Pacijent R.F. (49), iz Tuzlanskog kantona, je spašen faktički u posljednji trenutak, jer je imao cirozu jetre.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis

"Operaciju smo završili u petak oko 8:30 sati i mogu reći kako je pacijent stabilnog zdravstvenog stanja", kaže direktor Hirurške klinike UKC Tuzla doc. dr. Zijad Rifatbegović.

Tuzlanski pacijent je dobio organ od donora iz Sarajeva. Riječ je o 34-godišnjakinji koja je preminula usljed moždanog udara.

"Riječ je o osobi koja je imala potpisanu donorsku karticu i koja se bavila humanitarnim radom. Njena porodica je, također, pristala na doniranje organa. Obavili smo eksplantaciju jetre, oba bubrega i rožnjače", pojasnio je Zuhdija Kandić, šef Klinike za abdominalnu hirurgiju KCU Sarajevo.

Dakle, centri iz Tuzle i Sarajeva su zajedničkim snagama potakli proces transplantacijske medicine, koji je iz raznih razloga u našoj zemlji bio u zastoju. Na današnjoj press konferenciji je konstatovano kako je posljednja zajednički realizovana akcija ustvari početak oživljavanja kadaveričnih transpalntacija u našoj zemlji.

Inače, u isto vrijeme je održana i press konferencija u KCU Sarajevo, a direktori tuzlanskog i sarajevskog centra, prof. dr. Elmir Čičkušić i prof. dr. Faris Gavrankapetanović, su komunicirali pomoću skipea i na taj način dogovorili saradnju i u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: