BiH
0

Ministrica zdravstva posjetila pacijenta u ukc-u Tuzla

FENA
Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona prof. dr. med. sci. Nada Pavlović-Čalić, u pratnji direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli prof.dr. med.sci. Elmira Čičkušića te direktorice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju prof. dr. med. sci. Mirsade Prašo i direktora Klinike za hirurgiju doc. dr. med. sci. Zijaha Rifatbegovića, posjetila je danas pacijenta kojem je nedavno na UKC-u izvršena transplantacija jetre. Četrdesetogodišnjem pacijentu izvršena je 6. travnja kadaverična transplantacija jetre i on se osjeća dobro.

Dosadašnje aktivnosti i planovi za buduće djelovanje UKC-a u Tuzli u sklopu transplant programa bila je tema današnjeg prijema u Uredu Premijera Tuzlanskog kantona. Tom prigodom prof. dr. Elmir Čičkušić informirao je premijera Tuzlanskog kantona Seada Čauševića o aktivnostima UKC-a Tuzla i o medicinskom značaju jednog ovakvog projekta koji predstavlja vrhunac u oblasti medicinske struke, kao i o suradnji koju UKC Tuzla već ima razvijenu s drugim kliničkim centrima i bolnicama na području Bosne i Hercegovine i šire.

"Univerzitetski klinički centar Tuzla je upotpunosti spreman za transplantaciju organa, ali mi nismo zadovoljni brojem izvršenih transplantacija i u tom segmentu trebamo kadaveričnu transplantaciju na državnom nivou i podršku svih segmenata", riječi su direktora Čičkušića.

U svom obraćanju prof. dr. Mirsada Prašo posebnu pažnju posvetila je potrebi afirmacije doniranja organa u javnosti, s posebnim akcentom da rad donorske mreže mora biti značajniji i obuhvatiti cijelu BiH, biti na državnom nivou, jer je to i jedan od preduslova za prijem naše zemlje u Eurotransplant.

"UKC Tuzla jedina je institucija u BiH u ovom momentu, što se tiče ljudskih resursa ali i materijalno-tehničke opremljenosti, koja može odgovoriti izazovima transplantacijske medicine, posebno jetre", rekao je doc. dr. Zijah Rifatbegović, dodavši da je od velike važnosti za razvijanje ovog projeta i podrška koju daju Vlada TK i Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kada su u pitanju aktivnosti Ministarstva zdravstva u ovom pogledu ministrica Pavlović-Čalić ističe da je transplant program jedno od strateških opredjeljenja Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

"Naš je cilj proširenje transplant programa u narednom periodu na nivo cijele Bosne i Hercegovine, kada je u pitanju prostorno određenje, ali i proširiti transplant program UKC Tuzla na srce i druge organe", istakla je Prof.dr.Nada Pavlović Čalić.

Premijer Čaušević zahvalio je direktoru UKC-aTuzla i njegovim suradnicima na trudu i radu te im čestitao na postignutim rezultatima, ističući da su reuzltati uspjeh cijelog tima ljudi koji je u ovom slučaju brojao oko 150 direktno, odnosno mnogo više osoba indirektno uključenih u provođenje ovog projekta.

"Vlada Tuzlanskog kantona u potpunosti će i u narednom periodu pružati podršku realizaciji ovako značajnih projekata, ne samo za Tuzlanski kanton nego i šire“ istakao je premijer Čaušević, te dodao da kadaverične transplantacije ne treba da budu izolirani slučajevi nego ustaljena praksa koja se radi u kontinuitetu.