"Pozitivna transplantacija"
3

Nisvetu Džanki uspješno transplantirana jetra

Piše: D. Brkić
Zahvaljujući 56-godišnjoj donorki iz Tuzlanskog kantona, koja je umrla prirodnom smrću, ljekari UKC Tuzla su spasili pet života, a jedan od spašenih je i legendarni televizijski voditelj Nisvet Džanko, kojem je presađena jetra.

Tridesetdevetogodišnja pacijentica iz Živinica će zahvaljujući kadaveričnoj transplantaciji rožnjače ponovo progledati, baš kao i njen nešto stariji sugrađanin. Ljekari iz UKC-a Tuzla, uz podršku kolega iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba, su obavili i dvije transplantacije bubrega.

"Osobe kojima su transplantirani organi su iz Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Trenutno možemo govoriti o toku operacije, postupku transplantacije i možemo reći kako smo izuzetno zadovoljni tokom operativnih zahvata. Slijedi intenzivno liječenje i tokom narednih dana raspolagat ćemo sa informacijama o postoperativnom stanju pacijenata”, kazao je direktor UKC Tuzla prof.dr Elmir Čičkušić.

Inače, ekspalantacija organa je počela u subotu u ranim jutarnjim satima, a samo transplantacija jetre je trajala oko četiri sata. Na poslu eksplantacija i transplantacije učestvovalo je 150 uposlenika UKC Tuzla, koji su još jednom pravovremeno reagovali, a neki od njih su napustili godišnje odmore kako bi bili dio tima.

U posljednjih mjesec i pol dana ljekari sa UKC Tuzla su obavili drugu kadaveričnu transplantaciju jetre i to je kontinuitet koji se želi održati.

"Transplantacija je timski rad i sama po sebi vuče deset grana medicine koji moraju da je prate. Zbog toga odajem priznanje svima onima koji su uradili veliki i značajan posao, a koristim priliku da se i ovoga puta zahvalim našim prijateljima i supervizorima iz KB 'Merkur' Zagreb”, kazao je dr. Zijah Rifatbegović, direktor Hirurške klinike UKC Tuzla.

Doktor Rifatbegović istakao je kako je stanje pacijenta kojem je presađena jetra, Nisveta Džanke, stabilno i da se pacijent nalazi na jedinici intenzivne njege pod budnim okom ljekarskog tima.

Direktor Očne klinike dr. Vahid Jusufović, istakao je kako su danas okončane još dvije transplantacije rožnjače. Riječ je o, kako kaže Jusufović, devetoj i desetoj transplantaciji obavljenim vlastitim snagama.

Podsjetimo kako su prije mjesec i pol dana zahvaljujući organima novinarke Jasmine Duraković, također spašeni životi petoro pacijenata.