{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzlak obolio od virusa Zapadnog Nila se oporavio i otišao kući

F
10.9.2013. u 12:34
13
11
Tuzlak obolio od virusa Zapadnog Nila se oporavio i otišao kući
13
Tuzlak obolio od virusa Zapadnog Nila se oporavio i otišao kući
UKC Tuzla
Na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nema bolesnika niti sa sumnjom niti s potvrdom na bolest virusa Zapadnog Nila, a osamdesetčetverogodišnjak koji je bio zaražen virusom Zapadnog Nila otpušten je kući s ove klinike prije nekoliko dana, potvrdio je danas Agenciji Fena načelnik Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog centra Tuzla prof. dr. Sead Ahmetagić.
Načelnik Ahmetagić je kazao da je ovaj 84-godišnji starac na Kliniku primljen prije mjesec dana i u trenutku prijema na Kliniku bio je s povišenom temperaturom, blagom dezorijentacijom i poremećajem svijesti, izrazito općom i mišićnom slabošću.

"Kod ovog bolesnika su u samom momentu prijema na Kliniku postojale sumnje na upalni proces mozga. Urađen je test lumbalna punkcija koji je potvrdio da se kod bolesnika radi o upalnom procesu mozga i pristupilo se tretmanu te teške neuroinvazivne bolesti. Kasnije u toku liječenja tog bolesnika postavila se sumnja da bi se možda moglo raditi o virusu Zapadnog Nila jer se radilo o osobi starije dobi s povišenim krvnim pritiskom i uz molbu Kliničkom centru Univerzitata u Sarajevu, Zavodu za mikrobiologiju i Zavodu za javno zdravstvo FBiH urađeno je serološko testiranje i mi smo dobili serološku potvrdu da se radilo o virusu Zapadnog Nila", kazao je Feni Ahmetagić.

Dodao je da je u međuvremenu došlo do značajnoj kliničkog poboljšanja kod bolesnika, osim izrazite slabosti mišića i potrebe za fizikalnom rehabilitacijom bolesnik je kao oporavljen otpušten kući.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: