BiH
83

Tuzla: 84-godišnjak obolio od virusa Zapadnog Nila

Anadolija
Stariji muškarac sa područja Tuzlanskog kantona (TK) obolio je od virusa Zapadnog Nila, potvrdila je za agenciju Anadolija glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija.

"U pitanju je stariji čovjek, 1929 godište. To je bila upala mozga, moždanica. U oporavku je", istakla je Ravlija.

Slučaj oboljelog muškarca, uginuće ptica za koje je potvrđeno da je uzrokovano virusom Zapadnog Nila, potvrda je da na području BiH egzistiraju zaraženi komarci, glavni prenositelji navedenog virusa, kazala je Ravlija.

"Sigurno da se može očekivati da nakon uboda komaraca ima slučajeva da su zaraženi i ljudi", pojasnila je Ravlija i dodala da je sretna okolnost kod ovog uzročnika što u skoro 80 posto slučajeva nema simptoma, u 20 posto slučajeva su blagi simptomi, dok se kod svega jedan posto oboljelih može očekivati teža klinička slika, dakle upala mozga i moždanica.

Prema njenim riječima, 84-godišnjak iz Tuzlanskog kantona obolio je sredinom augusta, ali danas je, nakon što su provedene potrebne laboratorijske pretrage, zvanično potvrđeno da je ta osoba oboljela od virusa Zapadnog Nila.

"Preporuka je i zdravstvenim ustanovama i liječnicima, osobito kad je riječ o starijim osobama od 50 godina koje imaju oslabljen imunitet, koje imaju simptome upale mozga, moždanica, glavobolju, povraćanje, poremećaj svijesti, slabost, da budu hospitalizirane, a zdravstvenim djelatnicima je preporuka da se prilikom prijema pacijenata s takvim simptomima misli i na mogućnost obolijevanja od Zapadnonilskog virusa", kazala je Ravlija.