BiH
102

Tuzlaci kupovinom narcisa i domaćih kolača pružili podršku oboljelim od karcinoma

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
U organizaciji članica Udruženja žena Tuzle danas je u centru grada upriličena humanitarna akcija pod nazivom "Dan narcisa". Cilj ove kampanje prvenstveno je bio skretanje pažnje na značaj prevencije u borbi protiv karcinoma dojke.

"Ovogodišnji 'Dan narcisa', pored skretanja pažnje na značaj prevencije, posvetili smo i kampanji kojom želimo da dio sredstava iz akciza na duhan bude izdvojen za liječenje pacijenata koji boluju od bilo koje vrste onkološke bolesti. Smatramo da je duhan najveći uzročnik onkološke bolesti, odnosno u ovom slučaju karcinoma pluća koji, nažalost, uzima sve više života u BiH", kazala je predsjednica Udruženja žena Tuzle Mujesira Haman.

Svi koji su odlučili posjetiti štand, koji je prvog dana vikenda bio postavljen na tuzlanskoj Kapiji, bili su u prilici kupovinom narcisa po cijeni od jednu te domaćih kolača od dvije KM podržati rad ovog udruženja u sprovođenju humanih aktivnosti vezanih za oboljele od karcinoma dojke.

Jedna od takvih aktivnosti sprovedena je jučer u Klinci za plastičnu i maksilofahcijalnu hirurgiju u Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli, gdje su članice ovog udruženja posjetile oboljele sugrađanke od karcinoma dojke, a koje se trenutno nalaze u postoperativnom tretmanu.

Tom prilikom su im uručile prigodne pakete, ali i pružile podršku na trnovitom putu ka ozdravljenju.

Članice ovog, ali i sličnih udruženja, u svakoj prilici ističu značaj prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Rano otkrivanje, uz medicinski tretman oboljelih, dovodi do ohrabrujuće visokih izgleda za izlječenje.

Tuzlanske aktivistice također ističu da je potrebno veće uključivanje društva u mjere prevencije i borbe protiv opake bolesti.

Također, apeluju da vlasti u budžetima planiraju odgovarajuće sume novca.

Napominju i da svi građani BiH imaju pravo na adekvatno i jednako liječenje, bez obzira o kojoj vrsti oboljenja se radi.