BiH
40

Tuzla: Zbog štrajka glađu zdravstveno stanje radnika Livnice čelika alarmantno

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Livnice čelika Tuzla već 15. dan štrajkuju glađu. U petak su počeli apstinirati od vode, napitaka, medicinske pomoći i lijekova te su zabranili pristup fabrici. Radnici ove firme istrajni su u zahtjevima da se riješi njihov radnopravni status kako bi mogli biti penzionisani te da im se isplati jedna zarađena plata s obzirom na to da mjesecima nemaju nikakva primanja.

Zijad Pirić u Livnici ima 38 godina staža. Počeo je kao fizički radnik, a prije stupanja u štrajk obnašao je funkciju šefa prodaje.

U teškom je zdravstvenom stanju. Jedini je danas izašao da se obrati predstavnicima medija, iznemogao i drhtavog glasa.

Naglasio je da su radnici prinuđeni prekinuti apstinenciju od lijekova i napitaka, ali i dalje odbijaju medicinsku pomoć i posjete.

Ostaju u sindikalnoj prostoriji fabrike. Dodao je da su radnici prisilili kolege koji su prinuđeni trošiti lijekove da ih konzumiraju, kao i napitke.

Prema njegovim riječima, zdravstveno stanje većine radnika koji štrajkuju glađu je alarmantno.

Navodi da su insistirali da kolege koje imaju maloljetnu djecu obustave štrajk, no oni to odbijaju, u nastojanju da do kraja ostanu istrajni u svojoj borbi.

"Znam kako je ostati bez oca, mlad sam ostao bez svog, neću da na svojim leđima nosim hipoteku zbog smrti nečijeg roditelja, još je u toku uvjeravanje, nadam se da će otići svojim kućama“, kazao je Pirić.

Istakao je da se na njihove muke i vapaje saborci i kolege borci nisu oglasili, iako im je upućen dopis za moralnu podršku.

Ocijenio je da je boračka orgnizacija pod uticajem aktuelnih vlasti.

"O ministrima i aktuelnoj vladi apsurdno je trošiti riječi, mi smo za njih kolateralna šteta, brojevi, drvca šibice...“, kaže Pirić.

"Kada je trebalo da se brani ova država i zaštiti njihova imovina, bili smo tu, a oni su nam okrenuli leđa, ne možemo više nositi nakovnje na leđima, koje su nam postavili“, poručuje ovaj radnik.

Podsjetio je da je na današnji dan resorni ministar rekao da će pokušati iznaći rješenje u roku od 48 sati i dodao da od tada nije ništa poduzeo.

Jedinu pomoć koju su za sada radnici dobili je od gradonačelnika Grada Tuzla i prema Pirićevim riječima, određena sredstva već su uplaćena na računima radnika, istaknuvši da im je pravna pomoć koju im je Grad ponudio mnogo važnija.

U današnjem obraćanju novinarima Kantonalni premijer Bego Gutić kazao je da Vlada TK nema zakonskog osnova da riješi probleme ovih radnika i ispuni njihove zahtjeve.

Naglasio je da je rješenje u otvaranju stečajnog postupka u firmi Bosnia Valves, kroz koji će se, kako kaže, rješavati radno-pravno status radnika.

Gutić je istakao da se radi o radnicima firme Bosnia Valves, a ne Livnice čelika Tuzla, napomenuvši da je od 2005. godine to privatna firma koju je osnovala Livnica.

Podsjećamo, Livnica čelika Tuzla je u stečaju od jula prošle godine, dok fiktivna firma Bosnia Valves još uvijek nije.

Gutić je naveo da se pojavio problem, jer je stečajem Livnice čelika Tuzla obuhvaćeno samo šest ljudi te su radnici Bosnia Valvesa ostali izvan stečajne mase, pa stoga nisu u mogućnosti koristiti prava iz stečajne mase. Najavio je da je predstečajno ročište za Bosnia Valves zakazano za 12. feburar i pozvao radnike da odustanu od štrajka radi zdravlja.

Prema riječima ministra finansija TK Jakuba Suljkanovića Kantonalna vlada nema zakonskog uporišta da isplaćuje plate, ni jednokratne pomoći, jer je, kako tvrdi, riječ o radnicima privatne kompanije.

Kantonalna vlada rješenje ovih radnika vidi u stečaju koji tek predstoji, a zdravstveno stanje radnika se pogoršava. U predstojećim danima ostaje da se vidi šta će biti sa 18 radnika koji gladuju i odbijaju medicinsku pomoć.