BiH
0

Radnici Livnice čelika Tuzla odbijaju vodu i medicinsku pomoć, zabranili posjete

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tuzla je danas u znaku protesta. Osim što su povodom druge godišnjice masovnih protesta pred bivšu, zapaljenu zgradu Kantonalne vlade građani i radnici izašli da iskažu nezadovoljstvo i poruče da situacija nije bolja, radnici Livnice čelika Tuzla, pored toga što štrajkuju glađu, od danas odbijaju vodu, lijekove i bilo kakvu medicinsku pomoć.

Radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti nakon protesta pred bivšom zgradom Kantonalne vlade uputili su se pred Livnicu čelika, kako bi podržali radnike ove firme.

Radnici Livnice štrajkuju glađu već 12 dana, a danas su odlučili da zabrane pristup fabrici, prestanu konzumirati vodu, lijekove, a odbijaju i bilo kakvu vrstu medicinske pomoći.

Zijad Pirić, jedan od radnika Livnice, ima 38 godina staža u ovoj firmi. Kao i njegovih 17 kolega koji štrajkuju u sindikalnoj prostoriji fabrike, zbog neriješenog radno-pravnog statusa između firme Livnica i Bosnia Valves, ne može u zarađenu penziju.

"Mi smo već 12 dana u štrajku glađu. Do danas u podne smo štrajkovali glađu, a od podne smo zatvorili vrata. Sve posjete, od medija, do dobronamjernih i zlonamjernih ljudi, su obustavljene. Od 12 sati ne uzimamo vodu ni lijekove, a ne primamo ni medicinsku pomoć. Naši odlazni pozivi će biti prema komemorativnom centru, kako ko bude podlijegao", izjavio je Zijad Pirić.

Radnici tuzlanske Livnice zahtijevaju da se reguliše radnopravni status uposlenika fiktivne firme Bosnia Valves, koju je formirala Livnica, te da im se prije stečaja uveže radni staž. Također zahtijevaju i isplatu jedne plate.

"Tražimo isplatu makar jedne naše zarađene plate, da možemo preživjeti do stečaja, jer mi 72 mjeseca nismo primili platu", dojade Pirić.

Navode resornog ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Srđana Mićanovića, da će problem radnika ove firme biti riješen za 3-4 mjeseca, kada se pokrene stečaj firme Bosnia Valves, Pirić je ocijenio kupovinom vremena.

"Ministar Srđan Mićanović je prije 95 sati javno rekao da će pokušati u roku od 48 sati iznaći rješenje za jedan od naša dva zahtjeva, kako bismo zamrznuli štrajk, ali nije ništa poduzeo. Na telefonske pozive našeg predsjednika Sindikata se ne javlja, a jučer nam se javio vozač", priča ovaj radnik koji kaže da je u teškom zdravstvenom stanju, dijabetičar je s povišenim krvnim pritiskom.

Dodaje da neće uzimati tablete za dijabetes, ni on, niti njegove bolesne kolege, te poručuje da ih samo mrtve mogu iznijeti iz fabrike, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani i poručuje da će odbiti da ih Hitna pomoć izmjesti u bolnicu.

Podsjećamo, Livnica čelika Tuzla od prošle godine je u stečaju, a radne knjižice ovih radnika se vode na fiktivnoj firmi Bosnia Valves, koja nema dovoljno kapitala, a za koju je Kantonalna vlada tek predvidjela stečaj.