BiH
5

Tuzla: Ugroženi građani ne žele ići iz dvorane Mejdan, djeci prijeti zaraza

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pedesetak građana Tuzle, čiji su stambeni objekti ugroženi ili srušeni u klizištima i poplavama, mahom iz naselja Crvene Njive, odbili su danas alternativni smještaj koji im je ponuđen u naselju Kiseljak i u nekadašnjoj bazi UNPROFOR-a na Dubravama.

U dvorani Mejdan nema grijanja, ne postoje higijenski uslovi za boravak porodica, a odgovorne osobe iz Općine Tuzla upozorili su ugrožene građane da njima i njihovoj djeci prijeti zaraza.

Aktivisti nevladinih organizacija upozoravaju kako je boravak djece u KSC Mejdan nemoguć i da je neophodna hitna reakcija kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Inače, Krizni štab civilne zaštite Općine Tuzla nije odredio KSC Mejdan kao alternativni smještaj upravo zbog loših smještajnih kapaciteta, ali su se ugroženi građani zbog blizine svoje imovine odlučili za boravak u hladnoj maloj dvorani s nadom da će se uskoro vratiti u svoje domove.

U toku je vanredna sjednica Kriznog štaba civilne zaštite i Kolegija općinskog načelnika na kojoj će se, pored aktuelne problematike, razgovarati i o smještaju ugroženih građana na alternativne lokacije.