vijesti
2

Jedna porodica evakuisana iz Simin Hana, Paša Bunar u blokadi, vodostaj Jale u porastu

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Općinski štab civilne zaštite Tuzla evakuisano je jednu porodicu iz tuzlanskog naselja Simin Han, kojoj je privremeni smještaj osiguran u Domu penzionera.

Ugrožena porodica je iz poplavljene kuće evakuisana pomoću čamca, dok je veliki broj ugroženih porodica iz Simin Hana privremeni smještaj pronašlo kod komšija ili familije.

"Mi smo na terenu i pratimo razvoj situacije. Spremni smo za evakuacije stanovništva, a pored poplava velike probleme nam predstavlja aktiviranje velikog broja klizišta", izjavila je Nadira Aščerić, načelnica Općinskog štaba civilne zaštite Tuzla.

Dramatična situacija je u gradskom naselju Paša Bunar gdje je stablo palo na cestu, a na nekoliko lokaliteta su se aktivirala klizišta. Veći dio naselja je bez napajanja električnom energijom i vodom.

Vanrednu sjednicu održao je Kolegij općinskog načelnika na kojem su donesene sljedeće mjere: da se intenziviranje započetih aktivnosti na postavljaju vreća sa pijeskom na kritičnim mjestima uz Jalu i druge vodotoke, zahtjeva se od pravnih subjekata da preduzmu odgovrajuće mjere zaštite i samozaštite, od Zavoda za javno zdravstvo se traži informacija o higijenskoj zaštiti, odnosno eventualne upute građanima o korištenju vode u slučaju utvrđenih oštećenja javne mreže, te da se civilna zaštita ojača sa geolozima jer je na području Općine Tuzla evidentiran veliki broj klizišta.

Sutrašnja priredba u povodu obilježavanja godišnjice JU Naše dijete, koja je bila zakazana u 18 sati u KSC Mejdan otkazana je do daljeg.