{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Besana noć za stanovnike Siminog Hana, vodena bujica odnijela tri mosta

14.5.2014. u 21:38
91
77
Tuzla: Besana noć za stanovnike Siminog Hana, vodena bujica odnijela tri mosta
91
Danonoćne kišne padavine najviše problema na području tuzlanske općine zadali su stanovnicima prigradskog naselja Simin Han. Vodena bujica koja se silovito kreće sa padina Majevice ka Siminom Hanu, Slavinovićima i Tuzli, prema tvrdnjama mještana, odnijela je tri mosta i ugrozila na desetine stambenih objekata.
"Kompletna naselja su odsječena, a mještani su počeli graditi nasipe oko kuća kako im voda ne bi ušla u prostorije“, kaže nam Pašaga B. iz tuzlanskog naselja Simin Han.

Dramatična situacija je i u Gornjoj Tuzli gdje je pedesetak domaćinstava u potpunoj blokadi. Nivo rijeke Jale, koja cijelom dužinom protiče kroz Tuzlu, povećava se po satu za 30 centimetara i već na pojedinim dionicama prijeti izlijevanjem iz svog korita.

Kanalizacioni odvodi u zapadnom dijelu grada, u naseljima Kreka, Solana i Miladije, nisu u mogućnosti da prihvate obimne oborinske vode, a sjeverna saobraćajnica na zapadnom izlazu iz grada je u potpunosti poplavljena.

Građani Crvenih Njiva, Moluha i Mosnika u strahu su od pokretanja klizišta, jer su u njihovim naseljima u minulim godinama ubilježene katastrofalne posljedice i ljudske žrtve.

Inače, stanje prirodne nesreće na području Općine Tuzla proglašeno je još 4. maja, a danas je stanje prirodne nesreće proglašeno i u ostalim općinama Tuzlanskog kantona.

Već smo pisali kako je alarmantna situacija na području lukavačke općine. Mještani Turije, Prokosovića, Babica i drugih mjesta koja gravitiraju jezeru Modrac bore se protiv vodene bujice. Voda je blokirala ragionalni put Lukavac – Banovići, a saobraćaj na magistralnom putu Tuzla – Doboj se odvija otežano.

Još uvijek je pod blokadom magistralni put Tuzla – Sarajevo u mjestu Đurđevik, a zbog odrona na Majevici otežano se saobraća i magistralnim putem Tuzla – Bijeljina. Ranije je zbog klizišta u Babajićima zatvoren magistralni put Tuzla – Zvornik, a saobraćaj se odvija obilaznicama.

Teška situacija je u Tojšićima kod Kalesije, u Stuparima kod Kladnja, Barama i Behramima kod Srebrenika, mjestima u blizini Gračanice i Doboj Istoka, u Suhoj i Starom Đurđeviku kod Živinica, Čeliću, Gradačcu...
Prema posljednjim informacijama oko ponoći se očekuje da će doći do preljeva vode na brani na vještačkoj hidroakumulaciji Modrac.

Zbog vremenskih nepogoda nastava u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima Univerziteta u Tuzli odgađa se do daljeg, a građanima je upućen apel da u skladu sa svojim mogućnostima osiguraju dovoljne rezerve vode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: