BiH
72

Tuzla: Tri porodice s osmero djece trebaju hranu, odjeću i šator

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Već početkom maja porodice Šerifa Ramića, Jasmina Ramića i Alije Aljića napustili su svoje kuće u tuzlanskoj ulici Branislava Nušića. Prvi kišni talas pokrenuo je klizište, a oni su odlučili da privremeni smještaj pronađu u tuzlanskom naselju Batva.

Međutim, nakon posljednjih elementarnih nepogoda klizište je počelo ugrožavati njihov privremeni smještaj u naselju Batva.

"Kuća je dotrajala i prije nepogoda bila je neuslovna za život. Mi nismo imali drugi izbor, te smo pristali na plaćanje kirije i život u njoj. Već nekoliko dana kuća se obrušava, čuju se pucketanja, a mi ne spavamo po cijelu noć. Naše tri porodice imaju osmero djece od kojih je pet beba", kaže Erijeta Belkić.

Otkako se pronijela vijest da u gradskoj mjesnoj zajednici u neuslovnom smještaju boravi osmero djece i sedam odraslih osoba njih su posjetili aktivisti Udruženja "Zemlja djece" i predstavnici mjesne zajednice.

"Nakon pucanja kuće koju iznajmljujemo spremili smo se i otišli u prihvatni centar u dvorani Mejdan. Međutim, tamo nam je rečeno kako taj smještaj nije za nas. Vratili smo se na Batvu u nadi da ćemo dobiti alternativni smještaj, ali za sada ništa od toga", govori Erijeta.

Njihove kuće u naselju Crvene Njive, odnosno u ulici Branislava Nušića, u potpunosti su uništene u posljednjem naletu klizišta. Kažu kako ispred kuće koju trenutno koriste dežuraju po cijelu noć.

"Djeca moraju spavati, ali mi moramo biti na oprezu i osluškivati svaki šum. Nedostaje nam hrane za djecu, pelena, higijenskog pribora, odjeće, a dobro bi nam došao i šator", zaključuje Belkić.

Na Facebooku je već pokrenuta akcija prikupljanja pomoći porodicama koje su privremeno smještene u naselju Batva. Ukoliko im želite dostaviti pomoć možete ih kontaktirati na broj telefona 066 963 111.