BiH
0

Tuzla: Smijenjena i ministrica finansija Alisa Bijedić

Piše: D. Brkić
Zastupnici u Skupštini TK su na vanrednoj sjednici hitnog karaktera izglasali smjenu ministrice finansija u ostavci Alise Bijedić, a usvojili su i odluku o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za april 2013. godine.

Alisa Bijedić je smijenjena nakon što je prije dva dana parlamentarna većina izglasala smjenu premijera Seada Čauševića i pet ministara iz SDP-a. U SDP-u i dalje tvrde kako su takve odluke neosnovane, dok su u parlamentarnoj većini stanovišta kako je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Ni ovog puta skupštinsko zasjedanje nije proteklo bez zajedljivih diskusija, narodnih poslovica, lapsusa, smijeha i telefoniranja u toku sjednice. Mijo Krešić je podsjetio kako je prije dva dana smjena Alise Bijedić, ministrice Bošnjakinje u Vladi TK, bila vitalni nacionalni interes Hrvata, a danas nije.

Inače, sjednici nisu prisustvovali smijenjeni premijer i ministri, a nije bilo ni predsjedavajućeg Skupštine Slađana Ilića i zastupnice Azre Okić. Zastupnik Salih Šabović je insistirao da Tuzlanski kanton novu vladu dobije još večeras, ali nije poznato kada će i kako doći do imenovanja nove izvršne vlasti.