{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Regionalna konferencija o učešću žena na lokalnim izborima

F
20.4.2012. u 17:11
0
0
Tuzla: Regionalna konferencija o učešću žena na lokalnim izborima
0
Tuzla: Regionalna konferencija o učešću žena na lokalnim izborima
Tuzla
Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini bila je domaćin današnje regionalne konferencije pod nazivom "Političko sudjelovanje žena - prakse političkih stranaka i organizacija civilnog društva", koja je održana u Tuzli.
Osnovni cilj konferencije jeste jačanje sudjelovanja žena kao kandidatkinja i biračica, te jačanje partnerstva između općinskih vijećnica i civilnog društva. Prvi dio konferencije bio je posvećen zakonskom okviru, njegovoj provedbi i ulozi mehanizama za ravnopravnost spolova, dok se u drugom dijelu konferencije razgovaralo o samom projektu „Žene i lokalni izbori 2012“, kao i praksama civilnog društva u osnaživanju uloge žena.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici općinskih odbora političkih partija, nevladinih organizacija i komisija za ravnopravnost spolova iz sedam općina u BiH: Bratunac, Kalesija, Novo Goražde, Olovo, Orašje, Srebrenica i Zavidovići.

Kako je istaknuto na konferenciji, političko sudjelovanje žena na lokalnim nivoima vlasti u BiH u postocima je manje nego na višim razinama. U Parlamentarnoj skupštini BiH ima 19 posto, u Narodnoj skupštini RS-a 20,5 posto, a u Parlamentu FBiH 17 posto izabranih predstavnica, dok u općinskim vijećima, odnosno skupštinama općina trenutno ima 15 posto žena (14,5% u FBiH, 16% u RS i 9,7% u Brčko Distriktu BiH).

Prema riječima glasnogovornika Regionalnog ureda OESS-a Tuzla Samira Alića, provedba ovog projekta predviđa veći broj aktivnosti, a jedna od njih je i uspostavljanje privremenog resursnog centra o ravnopravnosti spolova za političke stranke i zainteresirane birače. Pored toga bit će organizirani sastanci i javne rasprave o političkom sudjelovanju i prioritetima žena u lokalnoj zajednici. Predviđene su i ulične, te internet aktivnosti, a sve s ciljem promocije žena kandidatkinja na lokalnim izborima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: