{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Regionalna konferencija o učešću žena na lokalnim izborima

F
20.4.2012. u 17:11
0
0
Tuzla: Regionalna konferencija o učešću žena na lokalnim izborima
0
Tuzla: Regionalna konferencija o učešću žena na lokalnim izborima
Tuzla
Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini bila je domaćin današnje regionalne konferencije pod nazivom "Političko sudjelovanje žena - prakse političkih stranaka i organizacija civilnog društva", koja je održana u Tuzli.
Osnovni cilj konferencije jeste jačanje sudjelovanja žena kao kandidatkinja i biračica, te jačanje partnerstva između općinskih vijećnica i civilnog društva. Prvi dio konferencije bio je posvećen zakonskom okviru, njegovoj provedbi i ulozi mehanizama za ravnopravnost spolova, dok se u drugom dijelu konferencije razgovaralo o samom projektu „Žene i lokalni izbori 2012“, kao i praksama civilnog društva u osnaživanju uloge žena.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici općinskih odbora političkih partija, nevladinih organizacija i komisija za ravnopravnost spolova iz sedam općina u BiH: Bratunac, Kalesija, Novo Goražde, Olovo, Orašje, Srebrenica i Zavidovići.

Kako je istaknuto na konferenciji, političko sudjelovanje žena na lokalnim nivoima vlasti u BiH u postocima je manje nego na višim razinama. U Parlamentarnoj skupštini BiH ima 19 posto, u Narodnoj skupštini RS-a 20,5 posto, a u Parlamentu FBiH 17 posto izabranih predstavnica, dok u općinskim vijećima, odnosno skupštinama općina trenutno ima 15 posto žena (14,5% u FBiH, 16% u RS i 9,7% u Brčko Distriktu BiH).

Prema riječima glasnogovornika Regionalnog ureda OESS-a Tuzla Samira Alića, provedba ovog projekta predviđa veći broj aktivnosti, a jedna od njih je i uspostavljanje privremenog resursnog centra o ravnopravnosti spolova za političke stranke i zainteresirane birače. Pored toga bit će organizirani sastanci i javne rasprave o političkom sudjelovanju i prioritetima žena u lokalnoj zajednici. Predviđene su i ulične, te internet aktivnosti, a sve s ciljem promocije žena kandidatkinja na lokalnim izborima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: