BiH
8

Tuzla: Poljoprivrednici krenuli u Kalesiju, radnici TTU-a se razišli

Piše: M. H.
Poljoprivrednici su se nakon protesta u Tuzli uputili prema Kalesiji, dok su radnici TTU-a napustili proteste nakon oslobađanja privedenih kolega

Nakon što su traktorima u koloni poljoprivrednici danas protestovali u blizini zgrade Vlade Tuzlanskog kantona tražeći poticaje i oslobađanje od plaćanja na zakup državnog zemljišta, zbog velikih šteta koje su pretrpjeli tokom prošlogodišnjih poplava, resorni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, Abdulah Zukić obratio se radnicima, te ih pozvao na pregovore.

Nakon sastanka sa ministrom Zukićem, poljoprivrednici su iskazali nezadovoljstvo, jer ih kantonalni premijer nije primio na razgovor.

„Poljoprivrednici su ove proteste najavili još prije desetak dana, razgovarao sam s njima svake sedmice o njihovim problemima,“ izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Skupština TK je nedavno usvojila inicijativu kojom je zadužila resorno ministarstvo i Vladu TK da sagleda zakonske mogućnosti oslobađanja zakupa poljoprivrednog zemljišta za 2014, pojašnjava on.

„Nakon određenih analiza uočeno je, da ne postoji zakonska mogućnost da se to učini, iako smo svjesni elemntarnih nepogoda.“ rekao je on.

Prema njegovim riječima 70 posto sredstava od zakupa zemljišta pripada općinama, a 30 posto kantonu, riječ je o 600.000 KM na godišnjem nivou.

Naglašava da nijedno općinsko vijeće nije donijelo odluku kojom se odriče tih sredstava, nego su donijeli zaključke da podržavaju inicijativu Skupštine.

„Ja sam poljoprivrednike pozvao na razgovor, ono što možemo uraditi, uradit ćemo, ali ne možemo kršiti Zakon.“ kazao je Zukić.

Poljoprivrednici su se traktorima nakon sastanka s ministrom uputili prema tunelu Čaklovići kod Kalesije, te poručili da nije isključeno da će blokirati saobraćaj, jer neće odustati od svojih zahtjeva.

Sa poljoprivrednicima su danas protestovali radnici Tvornice transportnih uređaja koji su nakon oslobađanja dvojice privedenih radnika okončali proteste.

Podsjećamo, dva radnika su prilikom naguravanja s kordonom policije privedena, a radnici nisu htjeli prekinuti proteste dok ih ne puste.

Mehmed Terzić, predsjednik sindikata radnika TTU-a potvrdio je da su privedeni radnici TTU-a pušteni na slobodu, te da su se nakon toga svi radnici razišli, ali je najavio proteste i narednog ponedjeljka pred zgradom Skupštine TK-a.