{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Burni protesti u Tuzli: Dva radnika privedena, stigli poljoprivrednici s traktorima

19.10.2015. u 12:48
1.059
115
Burni protesti u Tuzli: Dva radnika privedena, stigli poljoprivrednici s traktorima
1.059
Protesti radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) u Tuzli ovog ponedjeljka počeli su kratkom blokadom sabraćaja, privođenjem radnika, a poslijepodne su se demonstrantima koji se bore za svoja prava pridružili poljoprivrednici sa traktorima.
U blizini tržnog centra Robot, 200 metara od zgrade Vlade TK, radnici su na ulici počeli protest. Osigurava ga veliki broj policajaca, a dva radnika TTU-a jutros u privedena.

"Mi nećemo otići odavde dok nam ne vrate naša dva radnika", poručio je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata radnika TTU-a.

Njihovi zahtjevi su uvezivanje radnog staža, materijalno zbrinjavanje radnika i vanredna sjednica Skupštine TK na kojoj će se razmatrati rješavanje njihovih problema.

Upozorenje VladiDolazak poljoprivrednika iz TK sa mehanizacijom je, kako su istakli, upozorenje Vladi da se okrene rješavanju problema s kojim se suočavaju.

Poljoprivrednici okupljeni u Udruženje poljoprivrednika TK UP BiH, udruženje Agroinkubator i Krušik, koji su stigli sa više od 40 traktora, očekuju da će ih premijer Bego Gutić primiti na razgovor, a ističu da, ukoliko to ne učini, bit će prinuđeni na blokiranje saobraćaja.

Sadik Imamović, predstavnik poljoprivrednika TK, kazao je da su prošlogodišnje elementarne nepogode poljoprivrednike dovele u nezavidan položaj. Naveo je da je Općina Kalesija poljoprivrednike oslobodila zakupa zemljišta, međutim Vlada TK nije iskazala dobru volju da izradi zakonske okvire koji bi im omogućili besplatan zakup zemljišta.

Istakao je da su poljoprivrednici protekle godine i po tri puta presijavali zemlju i da su kreditima.

Smanjen iznos za poticajeU budžetu TK izdvajanje od tri i po posto za poticaje poljoprivrednicima smanjeno je na jedan posto, čime je premijer TK prekršio zakon, poručio je Imamović.

"Svaka vlast koja dođe gora je od prethodne", kazao je Mato Lovrić, predsjednik udruženja Agroinkubator. "Poljoprivrednici nisu u prilici da zasiju ništa više. Tražimo da nam isplate poticaje, jer je poljoprivreda grana koja znaci opstanak".

Naglasio je da su poljoprivrednici bili prinuđeni da se danas nađu na ulici, te da će naći načina i da uđu u zgradu kantonalne vlade.

Blokada saobraćaja ako se premijer ogluši"Premijer Gutić treba da zna da je 90 posto ljudi koji danas voze traktore iz reda boraca koji su branili BiH", ističe Mehmed Sejranić koji uzgaja pet hektara pšenice, te ima sedam grla stoke.

"Invalid sam, a žanjem i sijem svake godine. Vlasti moraju brinuti o poljoprivrednicima, a ne samo da oni dobro žive", kazao je Sejranić.

Poljoprivrednici su se parkirali na oko 300 metara od zgrade kantonalne vlade i očekuju da ih premijer primi na razgovor, te su najavili blokadu saobraćaja, ukoliko to ne učini.

Sindikat metalaca TK oštro je osudio privođenje dva radnika TTU Tuzla u MUP, s obzirom da su radnici uredno najavili protestno okupljanje 19. oktobra u skladu sa novim Zakonom o javnom okupkljanju TK, kako bi istakli težak materijalni i socijalni položaj, kao i tromost Vlade TK na nerješavanju statusnih problema zaposlenika TK. Policija je uhapsila ove radnike kao navodne prekršioce tog zakona, saopćeno je iz Sindikata metalaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: