BiH
0

Radnici TTU-a još jednom izvisili: Tri sata protesta pred zatvorenim vratima

Piše: M. Bošnjak
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) iz Tuzle okončali su današnje trosatne proteste nakon što u Skupštini TK nije bilo nikog ko bi sa njihovim predstavnicima sjeo za pregovarački sto.

Senad Alić, predsjednik Skupštine, ali i svi uposlenici tog zakonodavnog tijela, izuzimajući portire, nalaze se na jednomjesečnom kolektivnom godišnjem odmoru.

"Mi smo uredno zakazali proteste, najavili se, došli ovdje, a njih nema. To dovoljno govori o njihovom odnosu prema radnicima. Ne znam da li će idući protesti biti mirnog karaktera. O tome šta ćemo i kako dalje, odlučit ćemo na zboru radnika", kaže Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a.

Radnike TTU-a ispred Skupštine TK, kao i ispred Vlade TK, dočekale su jake policijske snage.

"Ne znamo što će im ovolika policija. Nismo došli da se tučemo, već da se na civilizovan način borimo za svoja prava. Radnici su ogorčeni zbog ovakvih poteza vlasti", kaže Terzić.

Radnici TTU-a ponovo će na ulicu najvjerovatnije početkom iduće sedmice. Traže vanrednu sjednici Skupštine TK na kojoj će se govoriti o njihovim problemima. Kažu kako ne bježe od pokretanja stečajnog postupka, ali mora im se osigurati materijalno zbrinjavanje i uvezivanje radnog staža.