BiH
0

Radnici TTU-a opet pred Vladom Tuzlanskog kantona

Piše: Mirza Bošnjak
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Početak sedmice u Tuzli ponovo je u znaku radničkih protesta. Na ulice su izašli radnici Tvornice transportnih uređaja, a od srijede su u šatorskom naselju u blizini Vlade TK članovi Sindikata solidarnosti TK.

Radnici TTU-a su planirali ispred Vlade TK ostati do 14 sati, a nije poznato da li će imati bilo kakav razgovor s predstavnicima izvršne vlasti.

"Naši zahtjevi su poznati. Neka nam nađu posao, direktora i otvore račun. Možemo raditi, ali oni nas guraju u stečaj. Ako žele stečaj, onda nas moraju materijalno osigurati i uvezati radni staž. U suprotnom, neka stečajni upravnik ne dolazi u TTU, jer ćemo mu oružjem zabraniti ulazak", kaže Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a.

Plato ispred Vlade TK osigurava veliki broj službenika MUP-a TK, ali incidenata nije bilo. Članovi Sindikata solidarnosti, koji su od prošle srijede u šatorskom naselju, traže vraćanje koncesije na eksploataciju pijeska preduzeću Tuzla Kvarc te uvezivanje radnog staža radnicima Polihema i konfekcije Borac Banovići.

TTU