BiH
19

Radnici TTU-a ne odustaju iako su dobili odbijenice i za pakete pomoći

Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nezadovoljni radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla i danas su okupljaju pred institucijama izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona.

Prema riječima Mehmeda Terzića, predsjednika sindikata radnika TTU-a, imajući u vidu da Vlada TK nije riješila pravni status radnika TTU, radnici su prinuđeni da ponovo izađu na proteste.

Radnici ove firme ne odustaju od zahtjeva: povezivanje radnog staža za sve uposlenike, materijalno zbrinjavanje radnika, te održavanje vanredne sjednice Skupštine TK, na kojoj će se razmatrati stanje u TTU i njegovo prevazilaženje.

Podsjeća da su već razgovarali sa predstečajnim upravnikom i da čekaju njegovu ocjenu stanja, no potcrtao je da radnici neće dozvoliti ulazak stečajnog upravnika u krug preduzeća sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

"Mi smo od kantonalne vlade tražili jednokratnu materijalnu pomoć u vidu paketa, da se ljudi prehrane, a u petak smo dobili odbijenicu i za to", kazao je Terzić.

"Važno je da predsjednik Skupštine kantona ima 5.000 KM platu, a po njihovim postupcima i mišljenju radnici ne moraju ni jesti osam mjeseci", poručio je Terzić.

Kaže da se danas ne žele sastajati s bilo kim iz Vlade TK, već da će se kratko zadržati ispred zgrade kantonalne vlade, te pješke uputiti prema zgradi Skupštine TK, jer kako smatra, Skupština TK mora riješiti problem radnika TTU.