BiH
531

Tuzla: Pet pacijenata dobilo donirane organe i šansu za bolji život

Piše: D. Brkić
Ljekari Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla u protekla dva dana obavili su eksplantaciju i transplantaciju organa kojima je poboljšan kvalitet života za pet pacijenata.

Porodica donora iz Zenice, koji je imao moždanu smrt odlučila se na eksplantaciju organa, a ljekari iz Tuzle obavili su kadaverične transplantacije bubrega, jetre i rožnjača.

"Pacijenti se nakon obavljenih operacija osjećaju dobro, zdravstveno stanje je stabilno, dok se postoperativni ciklus i dalje prati“, kaže doc.dr Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla.

U 2013. godini ljekari sa UKC-a Tuzla obavili su najveći broj transplantacija bubrega u jednoj godini.

Inače, sa transplantacijom bubrega na UKC Tuzla počelo se 1999. godine, a kadaverične transplantacije obavljaju se od 2006. godine. U tom razdoblju obavljeno je 115 transplantacija bubrega sa živih donora i 15 kadaveričnih transplantacija bubrega.

Bubreg je dobila muška osoba rođena 1961. godine koja je šest godina na dijalizi i ženska osoba rođena 1968. godine koja je osam godina na hemodijalizi, dok je jetru je dobila ženska osoba rođena 1962. godine koja je dugogodišnji bolesnik.

Ljekari sa UKC-a Tuzla istakli su i plemenitu odluku porodice iz Zenice koja je u veoma teškom trenutku dala odobrenje da se obave eksplantacije pomenutih organa.

Također, istakli su i maksimalnu profesionalnost, veliki trud i zalaganje ljekara iz Kliničke bolnice Zenica, a izrazili nadanje da će istim putem krenuti i bolnice iz Mostara i Bihaća.