{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Javna diskusija o procesuiranju ratnih zločina

F
30.6.2011. u 19:15
0
0
Tuzla: Javna diskusija o procesuiranju ratnih zločina
0
Tuzla: Javna diskusija o procesuiranju ratnih zločina
Tuzla
Ustupanje predmeta mjesno nadležnim tužiteljstvima ne smije biti prepreka u procesuiranju ratnih zločina, dok se svjedoci moraju zaštititi i pripremiti za svjedočenja, glavni su zaključci današnje javne diskusije o procesuiranju ratnih zločina koja je održana u Tuzli u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH.
Tokom diskusije u kojoj je pored predstavnika udruženja žrtava ratnih zločina sa područja Tuzlanskog kantona (TK) učestvovala i šefica Odsjeka za ratne zločine i opći kriminal u kantonalnom Tužiteljstvu Alma Džaferović, istaknuto je i da ocjena složenosti predmeta kojom se predmeti za ratne zločine razdvajaju tužilaštvima različitih nivoe nadležnosti umanjuje efikasnost u procesuiranju tih predmeta.

Govoreći o preprekama sa kojima se susreće u svom radu tužiteljica Džaferović navela je konkretan primjer predmeta Janković u kojem je donesena oslobađajuća presuda uslijed promjene iskaza tri svjedoka, koji su prije glavnog pretresa nesumnjivo identificirali počinioca.

„Želim vas uprkos svemu ohrabriti da istrajete u svim procesima koji će dovesti do osude počinitelja ratnih zločina“, poručila je tužiteljica Džaferović, te istakla otvorenost za saradnju sa svim udruženjima u razmjeni informacija.

S druge strane neki od učesnika koji su svjedočili u postupcima protiv osumnjičenih za ratne zločine nezadovoljni su nedostatkom zaštite, psihosocijalne pomoći, te nepokrenutim procesima protiv poznatih počinitelja, što ih obeshrabruje da se u budućnosti pojavljuju u svojstvu svjedoka.

Razmjenjujući iskustva u procesima protiv osumnjičenih za ratne zločine prisutni su identificirali brojne probleme sa kojima će se država i nadležne institucije morati odlučnije pozabaviti ukoliko žele pokazati da im je stalo kako do žrtava, tako i do njihovih porodica.

Govoreći o važnosti procesuiranja ratnih zločina za budućnost BiH direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH Alma Mašić naglasila je da su mladi budući donosioci odluka koji će u budućnosti imati veliku odgovornost da urade sve što bude u njihovoj moći da spriječe da nam se ratno iskustvo nikada ne ponovi.

„I današnja diskusija jeste jedan mali korak ka zbližavanju svih aktera koji učestvuju u procesuiranju ratnih zločina kako bismo identificirali šta mi kao predstavnici civilnog društva možemo učiniti i doprinijeti ubrzanju tih procesa kako bi pravda bila zadovoljena“, zaključila je Mašićeva.

Nakon održanih javnih diskusija u Bihaću, Mostaru, Travniku i Tuzli, Inicijativa mladih za ljudska prava sredinom jula održat će završnu konferenciju u Sarajevu na kojoj će biti predstavljeni zaključci te ponuđene preporuke za efikasnije rješavanje problema u ovoj oblasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: