BiH
0

Prezentiran OSCE-ov izvještaj o postizanju pravde u BiH

FENA
Misija OSCE-a u Bosni Hercegovini prezentirala je danas u Sarajevu petogodišnji izvještaj o sudskim postupcima protiv optuženih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine pod nazivom "Postizanje pravde u BiH: Procesuiranje predmeta ratnih zločina od 2005. do 2010. godine", a jedna od preporuka navedenih u ovom izvještaju je potreba za osnivanjem vrhovnog suda BiH.

U izvještaju koji se sastoji od sto stranica iznesena su zapažanja o navedenim sudskim postupcima, koje je posmatrala Misija OSCE-a u BiH u Sudu BiH i sudovima u entitetima.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji kazao ambasador Gery D. Robbins, šef Misije OSCE-a, u izvještaju je posmatran napredak u provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo prije dvije godine.

Kao jedan od zaključaka naveden je da su pravosudne vlasti u BiH dale značaj doprinos privođenju pravdi osoba odgovornih za ove zločine i da su najozbiljnije posvećene tom zadatku, budući da je u toku pet godina okončan postupak u više od 200 predmeta u vezi s teškim povredama međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme oružanog sukoba u razdoblju između 1992. i 1995. godine. Ipak iako je izvještaj pokazao pohvalne rezultate, u njemu su navedene i brojne prepreke u učinkovitom djelovanju u rješavanju neriješenih predmeta ratnih zločina, a kao najveći Misija OSCE-a je uočila složen i fragmentirani zakonski okvir za procesuiranje ratnih zločina.

Ambasador Robbins je naglasio i da je uočen problem nedostatka političke potpore u ovom procesu, a to je vidljivo kako je naveo iz kampanja napada na pravosudne institucije, uplitanjima u postupke, pokušajima podrivanja postojećih reformi pravosuđa i zakonodavstva itd.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso u izlaganju je istakla da je potrebno i dalje raditi na poboljšavanju pravosudnog sistema te je podržala i prijedlog ambasadora Robbinsa o uspostavljanju treće instance pravosudnog sistema vrhovnog suda BiH, jer da je postojala ta institucija i ranije, BiH ne bi čekala da joj Sud za ljudska prava u Strazbourgu kaže "zadnju riječ kada su u pitanju primjene materijalnih zakona".

Kreso je kazala da je najveći interes svih aktera u bh. društvu da suđenja budu na što višoj razini poštivanja međunarodnih standarda i krivičnog postupka, a upravo tim postulatima, smatra Kreso, doprinose ovakvi izvještaji. Također je izrazila nadu da će ovaj izvještaj pomoći da se odbace neosnovane tvrdnje o tome da su sudije pristrasne i neobjektivne.

"Ovakve optužbe izvršne vlasti direktan su udar na neovisnost pravosuđa", istakla je Kreso, naglašavajući važnost nezavisnosti pravosuđa od izvršne vlasti, a pozvala je i predstavnike izvršne vlasti da prestanu zadirati u rad pravosudnih organa.

Tužilac Tužilaštva BiH Munib Halilović i zamjenik rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine kazao je danas da je pravosuđe u BiH izloženo svakodnevnim pritiscima, međutim, Tužilaštvo je očuvalo svoju neovisnost i "nije spremno ispunjavati različite želje nego je odlučno procesuirati najteže zločine i najodgovornije počinioce".

"Međutim, ti pritisci ruše kredibilitet Tužilaštva i utiču na smanjenje povjerenja u pravosudne institucije", dodao je Halilović.

Neke od preporuka navedene u ovom izvještaju, a koje se odnose na poboljšanje rada pravosudnih institucija su definiranje statusa, neovisnosti i nepristrasnosti pravosuđa, kao institucionalnu ulogu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Suda BiH i Tužilaštva BiH u Ustavu BiH, te je preporučeno da se ozbiljno razmotri uspostava vrhovnog suda BiH, kao suda zadnje instance, a radi osiguranja usklađenog tumačenja i primjene zakona i jednakosti građana pred zakonom.