Travnik
0

Diskusija "Imaju li ratni zločini nacionalni predznak?"

FENA
Travnik
Travnik
U okviru projekta "Promocija pravde", Inicijativa mladih za ljudska prava danas će u Travniku organizirati javnu diskusiju o procesuiranju ratnih zločina, dok će u četvrtak ista diskusija biti održana u Tuzli.

Cilj je ovih razgovora razvijanje svijesti o pozitivnim efektima prakse i rada Suda BiH i Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina u BiH za njenu budućnost, saopćeno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Na diskusiji u Travniku učestvovat će i Safija Cerić, kantonalna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Travnik, te tužilac Zeničko-dobojskog kantona Dževad Zahirović, kao i predstavnici porodica žrtava ratnih zločina.

U okviru diskusije bit će predstavljeni pozitivni primjeri u radu okružnih i kantonalnih tužilaštava i sudova u procesuiranju ratnih zločina.

"S posebnom namjerom da se osvrnemo na procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji cijele BiH, diskusije će biti usmjerene i na propitivanje spremnosti društava da se suoče sa zločinima što su ih počinili pripadnici iste nacionalne skupine, što je jedini put ka istinskoj katarzi bh. društva koje živi pod hipotekom zločina počinjenih u nečije ime", ističe Alma Mašić, direktorica Inicijative.

Govoreći kako je važno upoznati stvarno stanje na terenu, zbog čega su diskusije poslije Mostara i Bihaća organizirane u Travniku i Tuzli, ona je dodala da je cilj diskusija i da se svi akteri upoznaju s poteškoćama u radu tužilaštva da bi se identificirale mogućnosti kako akteri civilnog društva mogu pomoći u tim procesima, navodi se u saopćenju.