BiH
38

Tuzla: Građani čiste simbol grada, sačuvan veliki broj dosjea

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Građani Tuzle započeli su danas u 13 sati akciju čišćenja zapaljene zgrade Vlade TK. Izvršna vlast Tuzlanskog kantona bila je podstanar u zgradi Sodaso, po mnogima simbola radničke Tuzle koja je jučer oko 14.40 zapaljena.

Od uposlenika Vlade TK koji su bili na zgarištu saznali smo kako je veliki broj dosjea sačuvan. Međutim, izgorio je u potpunosti kabinet Seada Čaušević, premijera u ostavci, i sala u kojoj su se održavale sjednice Vlade TK.

U toku paljevine odneseno je nekoliko laptopa koje su koristili ministri i premijer u vrijeme održavanja sjednice Vlade TK.

Prema tvrdnjama uposlenika, pored drugog sprata, najviše su stradali četvrti, peti i šesti sprat. U drugom dijelu grada, ispred Općine Tuzla, također je organizovano čišćenje zapaljene zgrade. U akciji su učestvovali uposlenici Općine Tuzla i građani.

Podsjetimo, demonstracije su počele u Tuzli u srijedu u 9 sati ispred Kantonalnog tužilaštva i Kantonalnog suda, a završene su u petak u večernjim satima nakon što su zapaljene pomenute zgrade i kamenovane zgrade pravosudnih institucija.