BiH
4

Tuzla: Dogorijevaju požarišta, obavljaju se uviđaji, zbraja se šteta

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Poslije jučerašnjeg dramatičnog dana, u kojem su demonstranti zapalili zgradu Vlade TK i Općine Tuzla te kamenovali zgrade pravosudnih institucija, u Tuzli je osvanulo mirno jutro. Ispred zgrade Vlade TK zatekli smo vatrogasnu jedinicu koja je imala intervenciju na petom spratu.

"Vjerovatno ćemo imati posla danima. Požarišta dogorijevaju i teško je znati kada će se i gdje požar nanovo upaliti“, rekao nam je jedan od vatrogasaca.

U jučerašnjem gašenju zgrade Vlade TK povrede je zadobio i jedan vatrogasac. Inače, službenici policije još uvijek nisu počeli s obavljanjem uviđaja u zgradi Vlade TK. Neizvjesno je kada će i početi, jer još uvijek pada staklo i obrušavaju se dijelovi zidova.

U Općini Tuzla počeo je uviđaj u šalter sali koja je u potpunosti uništena. Rodni listovi i drugi dokumenti razbacani su pored saobraćajnice, a tek nakon uviđaja znat će se jesu li uništene matične knjige i drugi vrijedni dokumenti.

Nakon toga uviđaj će se obaviti u prizemlju i prvom spratu zgrade. Demonstranti su u svom naletu na Općinu Tuzla razbili i kip Meše Selimovića. Uposlenici Općine Tuzla došli su ispred zgradu, a službenicima policije će navesti šta su imali u svojom kancelarijama.

Čeka se na uviđaj i u zgradama Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva na kojima nije bilo paljevine, ali su porazbijani prozori i oštećena fasada.

Za 13 sati, kako je navedeno na Facebook grupi "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra“, zakazano je čišćenje zapaljenih zgrada.