{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla: Centar za palijativnu njegu prihvatio 4.221 pacijenta, nažalost i 63 djece

26.9.2013. u 16:24
0
2
Tuzla: Centar za palijativnu njegu prihvatio 4.221 pacijenta, nažalost i 63 djece
0
Jedini Centar za palijativnu njegu u našoj zemlji, drugi na Balkanu, koji egzistira u sklopu UKC Tuzla, danas je obilježio deset godina rada i postojanja. Centar za palijativnu njegu ili hospis osnovan je 2003. godine uz veliku pomoć i podršku Humanitarne organizacije Sisters of the cross and passion iz Leedsa.
Riječ je o centru koji prihvata pacijante kod kojih je dijagnosticiran uznapredovali stadij malignog oboljenja. Palijativna medicina, navode s UKC Tuzla, predstavlja jednu od novijih subspecijalističkih disciplina moderne medicine, a rezultat je razvoja, ne samo medicinske nauke, već i napretka humanističkih i civilizacijskih misli modernog društva.

Palijativna medicina, pored brige o osnovnoj bolesti, umanjuje i fizičke, psihičke i druge tegobe bolesnika u završnom stanju neizlječivih oboljenja.

"Cilj palijativne medicine je umanjivanje patnje i boli nastale usljed uznapredovale bolesti i maksimalno poboljšavanje kvaliteta života pacijenata", istakao je Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla, na svečanosti u Centru palijativne njege bolnice u Slavinovićima.

Nakon što je 2003. otvoren Centar palijativne njege, u oktobru 2005. godine otvoren je dnevni hospis, a u maju 2009. godine i dječiji hospis. Od otvaranja centra 2003. godine pa do kraja 2012. godine prihvaćen je 4.221 pacijent. Nažalost, u dječijem hospisu prihvaćena su 63 mališana. Hospis namijenjen pacijentima u termalnom stadiju karcinoma ima 15 kreveta, a u dnevnom hospisu pacijenti po evropskim standardima imaju prostorije za masaže, slikarstvo, domaću radinost. Dječiji hospis ima šest kreveta, a raspolaže sa pet bolesničkih soba.

Palijativna medicina ima posebnu filozofiju, prema kojoj su u fokusu interesovanja, kako oboljeli pacijent, od vremena postavljanja dijagnoze do smrti, tako i njegova porodica, kroz cijeli terapijski period, te u vrijeme žalovanja. Zbog tih činjenica je u novembru 2011. godine otvorena i kuća za roditelje, a kroz ambulantu u centru je prošlo 2.969 pacijenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: