BiH
0

Sljedeće godine na Pedijatriji rekonstrukcija paviljona za majke pratilje

FENA
Šefica Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) Senka Mesihović-Dinarević kazala je da je prva zgrada s lijeve strane na ulazu od Pionirske doline predviđena za paviljon za majke pratilje djece koja se liječe na svim odjelima Pedijatrijske klinike, dok je zgrada preko puta te (bivši dio Pedijatrijske klinike) namijenjen za kliniku za dječiju hirurgiju.

Ističe da bi, uz zgrade Pedijatrije i Ginekologije, s klinikom za dječiju hirurgiju na lokalitetu Jezero bio zaokružen centar za majku i dijete, koji bi pružao najviši nivo tercijarne zaštite za djecu od rođenja do 18 godine života.

"Tu očekujemo pomoć svih ljudi dobre volje jer je to zahtjevan projekt koji zaslužuje izuzetnu pažnju cijele države. No, mi smo optimisti. To je stvarnost i potreba za institucijom koja egzistira i u drugim gradovima Evrope, te se nadam da će koraci koje smo dosad poduzeli, postati realnost", kazala je Agenciji FENA Mesihović - Dinarević.

Prva zgrada s lijeve strane na ulazu od Pionirske doline predviđena za paviljon za sve majke pratilje djece koja se liječe na nekom od 12 odjela Pedijatrijske klinike, uključujući i Hemato-onkološki odjel, kapaciteta je 3.600 m2.

"Idejni projekt je završen, a u toku je izrada glavnog projekta. Očekujemo rekonstrukciju paviljona za majke pratilje u toku 2014. godine. U toku je izrada idejnog projekta za rekonstrukciju zgrade preko puta te namijenjene za kliniku za dječiju hirurgiju, a potom slijedi glavni projekt. Borili smo se da bi djeca imala što bolji i humaniji kontakt s obitelji tokom boravka na liječenje jer je to neraskidivi dio terapije", kazala je.

Na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a trenutno ima deset kreveta koji su namijenjeni za majke pratilje, uključujući i djecu oboljelu od raka, a na raspolaganju je i stan koji im je Gradska uprava Grada Sarajeva prije nekoliko godina dodijelila na korištenje.

Šefica Pedijatrijske klinike Mesihović - Dinarević izrazila je nadu da će uskoro uspješno biti završena i pravna procedura koja se vodi s Republikom Hrvatskom u vezi s Dječijom bolnicom u Cavtatu koju je KCUS, u periodu prije rata u BiH, koristio za liječenje djece te istaknula da je, osim medikamentozne terapije, to vrlo značajan način (klimatski) liječenje oboljele djece.

"To je krasan kompleks gdje su, u periodu prije rata u BiH, djeca i medicinski radnici godinama odlazili. Jedan vid terapije, osim medikamentozne, jest sigurno i banjsko, klimatsko i morsko lječilište koje je itekako važno za svu djecu", kazala je.