BiH
0

Tužioci Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH razgovarali sa Brammertzom

Klix.ba
Zamjenica rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Gordana Tadić, rukovodilac Odsjeka II Posebnog odjela za ratne zločine i zamjenik glavnog tužioca Dragan Čorlija i rukovodilac Odsjeka III/6 Posebnog odjela za ratne zločine Ibro Bulić, sastali su se sa glavnim tužiocem Tužilaštva MKSJ-a Sergeom Brammertzom i njegovim saradnicima.

Centralna tema ovog sastanka je bilo izvještavanje o radu Tužilaštva BiH na preostalim predmetima kategorije II, u kojima su istrage započete do kraja 2003. godine u Tužilaštvu MKSJ-a, a dokazni materijali iz ovih predmeta ustupljeni Tužilaštvu BiH.

Tužilac Brammertz je razgovarao i sa postupajućim tužiocem u predmetima ratnih zločina na području općine Prijedor Izetom Odobašićem i njegovim saradnicima o najnovijim detaljima istrage o ratnim zločinima u ovoj općini, kao i o prikupljenim dokazima o posmrtnim ostacima iz masovne grobnice Tomašica.

Na sastanku je također razmotreno pitanje saradnje između tužilaštava u regionu i primjene nedavno potpisanih protokola o saradnji sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom, te je zaključeno da je postignut značajan napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina, imajući u vidu da je određeni broj osumnjičenih osoba u predmetima kategorije II nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine i nalazi se na teritoriji ovih država.

Predstavnici Tužilaštva MKSJ-a su na ovom sastanku upoznati i sa organizacionim i kadrovskim promjenama u

Tužilaštvu BiH, posebno sa povećanjem tužilačkih kapaciteta za rad na predmetima ratnih zločina, koji će rezultirati povećanjem efikasnosti u njihovom rješavanju.

Zvaničnici Tužilaštva BiH su izrazili zadovoljstvo uzajamnom uspješnom saradnjom i podrškom Tužilaštva MKSJ-a, koje neprekidno traju već 10 godina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.