{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužioci Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH razgovarali sa Brammertzom

9.4.2014. u 14:10
0
1
Tužioci Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH razgovarali sa Brammertzom
0
Tužioci Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH razgovarali sa Brammertzom
Zamjenica rukovodioca Posebnog odjela za ratne zločine Gordana Tadić, rukovodilac Odsjeka II Posebnog odjela za ratne zločine i zamjenik glavnog tužioca Dragan Čorlija i rukovodilac Odsjeka III/6 Posebnog odjela za ratne zločine Ibro Bulić, sastali su se sa glavnim tužiocem Tužilaštva MKSJ-a Sergeom Brammertzom i njegovim saradnicima.
Centralna tema ovog sastanka je bilo izvještavanje o radu Tužilaštva BiH na preostalim predmetima kategorije II, u kojima su istrage započete do kraja 2003. godine u Tužilaštvu MKSJ-a, a dokazni materijali iz ovih predmeta ustupljeni Tužilaštvu BiH.

Tužilac Brammertz je razgovarao i sa postupajućim tužiocem u predmetima ratnih zločina na području općine Prijedor Izetom Odobašićem i njegovim saradnicima o najnovijim detaljima istrage o ratnim zločinima u ovoj općini, kao i o prikupljenim dokazima o posmrtnim ostacima iz masovne grobnice Tomašica.

Na sastanku je također razmotreno pitanje saradnje između tužilaštava u regionu i primjene nedavno potpisanih protokola o saradnji sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom, te je zaključeno da je postignut značajan napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina, imajući u vidu da je određeni broj osumnjičenih osoba u predmetima kategorije II nedostupan pravosuđu Bosne i Hercegovine i nalazi se na teritoriji ovih država.

Predstavnici Tužilaštva MKSJ-a su na ovom sastanku upoznati i sa organizacionim i kadrovskim promjenama u

Tužilaštvu BiH, posebno sa povećanjem tužilačkih kapaciteta za rad na predmetima ratnih zločina, koji će rezultirati povećanjem efikasnosti u njihovom rješavanju.

Zvaničnici Tužilaštva BiH su izrazili zadovoljstvo uzajamnom uspješnom saradnjom i podrškom Tužilaštva MKSJ-a, koje neprekidno traju već 10 godina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: