BiH
0

Brammertz predstavio izvještaj o napretku u strategiji okončanja rada MKSJ-a

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Serge Brammertz obratio se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i predstavio 21. izveštaj Tužilaštva MSKJ-a o napretku ostvarenom na ispunjenju njegovog mandata.

Brammertz je u svom obraćanju pružio najnovije informacije o trenutnom statusu prvostepenih i drugostepenih postupaka, saradnji država na području bivše Jugoslavije s Tužilaštvom, kao i provođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Tužilac je takođe govorio o naporima Tužilaštva da svoje iskustvo, stečeno tokom prethodne 21 godine u istragama međunarodnih zločina i krivičnom gonjenju za njih, između ostalog i za zločine seksualnog nasilja, učini dostupnim.

Na samom početku tužilac je izjavio da je Tužilaštvo, kao što je bilo i predviđeno u njegovom obraćanju iz decembra prošle godine, "tokom perioda na koji se odnosi izvještaj završilo izvođenje svojih dokaza u svim preostalim prvostepenim postupcima".

U predmetu Radovan Karadžić, strane u postupku se sada pripremaju za podnošenje završnih pretresnih podnesaka i iznošenje završnih riječi koje je zakazano za kraj augusta, odnosno septembar. Izvođenje dokaza odbrane u predmetu Ratko Mladić počelo je 19. maja, a u predmetu Goran Hadžić početak izvođenja dokaza odbrane je zakazan za 3. juli, dok se i dalje čeka izricanje presude Pretresnog vijeća u predmetu Vojislav Šešelj. Žalbeno odjeljenje trenutno radi na pet žalbenih postupaka.

Govoreći o sudskoj praksi, Brammertz je istakao dva pravna presedana koji će imati "dalekosežan i pozitivan uticaj kako na Međunarodni sud, tako i na međunarodno krivično pravo", koja je postavilo Žalbeno vijeće u predmetima Šainović i drugi i Đorđević. Kao prvo, Žalbeno vijeće je u oba ova predmeta "učvrstilo osnove za pozivanje visokih zvaničnika na odgovornost za zločine seksualnog nasilja u okviru nasilne kriminalne kampanje". Kao drugo, u predmetu Šainović i drugi, Žalbeno vijeće je potvrdilo da “konkretna usmjerenost” nije preduslov za pomaganje i podržavanje, što je sudsku praksu Međunarodnog suda vratilo u okvire i običajnog međunarodnog prava".

Osvrćući se na saradnju država na području bivše Jugoslavije s Tužilaštvom MKSJ, glavni tužilac je izjavio da se saradnja odvija neometano i da Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina odgovaraju na zahtjeve za pomoć Tužilaštva i pomažu njegov rad na preostalim prvostepenim i drugostepenim postupcima.

Međutim, govoreći o provođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini tužilac Brammertz je izjavio da "je situacija sumorna". Posebno je istakao da je "vrlo mali napredak ostvaren na završetku preostalih predmeta iz Kategorije II". On je dodao da je posljednji predmet iz Kategorije II proslijeđen Bosni i Hercegovini 2009. godine i da je "podignuta samo jedna optužnica u vezi s tim istražnim dosijeima, dok je sedam drugih dosijea i dalje na čekanju i nije ostvaren nikakav vidljiv napredak".

Govoreći o opštem stanju, Brammertz je izjavio da je Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini "značajno usporena i postoji veliki zaostatak u rješavanju predmeta". Naglasio je da je "potrebno preduzimanje ozbiljnih koraka kako bi ovaj veliki broj predmeta bio okončan do zacrtanog roka krajem 2023. godine". Brammertz je izjavio da ovo odgađanje "nije prouzrokovano samo nedostatkom resursa", nego i time što "nadležne institucije ne preduzimaju potrebne mjere kako bi se utvrdili prioriteti u istragama ratnih zločina i krivičnom gonjenju za njih".

Osvrćući se na iskustva Tužilaštva "u vezi s istragama i krivičnim gonjenjem za zločine seksualnog nasilja", Brammertz je rekao da Tužilaštvo "trenutno privodi kraju prvo izdanje publikacije koja će obuhvatiti najbolju praksu i naučene lekcije" u vezi s istragama i krivičnim gonjenjem za ove zločine koji su "tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji počinjeni u šokantno velikom broju". Napomenuo je veliki broj ovih zločina "i dalje nije dobio svoj sudski epilog". Osim toga, "zločini seksualnog nasilja velikih razmjera i dalje predstavljaju karakteristiku aktuelnih sukoba širom svijeta".

Glavni tužilac MKSJ-a zaključio je svoje obraćanje osvrćući se na razvijenu praksu i naučene lekcije Tužilaštva tokom prethodne 21 godine i izjavio da "među akterima postoji sve veći interes za pristup ovim informacijama" i da je Tužilaštvo "posvećeno tome da ih učini dostupnim".

Brammertz je izjavio da će Tužilaštvo nastavi "da podstiče nacionalne vlasti, posebno u Bosni i Hercegovini, da u potpunosti iskoriste resurse koji su im na raspolaganju u Tužilaštvu MKSJ kako bi osigurali pozivanje na odgovornost za počinjene zločine", saopćeno je iz MKSJ-a.