|

Tužioci iz Hrvatske, Srbije i BiH na sastanku u Bijeljini

Tužioci iz Hrvatske, Srbije i BiH na sastanku u Bijeljini
0
S
Sarajevo-x.com
15.2.2011. u 12:50
12
komentara
0

dijeljenja
Tužioci iz Hrvatske, Srbije i BiH na sastanku u Bijeljini Milorad Barašin
Ujedinjene nacije u BiH će organizovati trilateralni radni sastanak tužilaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije u Bijeljini, BiH, u srijedu 16. februara 2011. godine. Cilj ovog sastanka je promovisanje regionalne saradnje u oblasti procesiranja slučajeva ratnih zločina. Poznato je da je regionalna saradnja u proteklom periodu značajno napredovala u oblastima redovne razmjene dokaza, informacija i znanja u oblastima procesiranja ratni zločina i direktne komunikacije između tužilaca i sudija u regionu.
Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UN-a u BiH, podržao je organizaciju trilateralnog sastanka u Bijeljini. Incijativa za organizaciju ovakvog sastanka je u skladu sa naporima UNDP-ovog projekta "Pristup pravdi: Suočavanje s prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost". Bez regionalne saradnje nema pravednog i učinkovitog procesuiranja ratnih zločina.

Samo efikasno i dosljedno procesiranje svih ratnih zločina će ukazati na to da su krivci za nedjela počinjena u skoroj prošlosti pojedinici, a ne čitavi narodi. Očekuje se da će Milorad Barašin, Mladen Bajić i Vladimir Vukčević razgovarati o postojećim preprekama za bolju saradnju, kao i o konkretnim koracima za unapređenje saradnje ovih zemalja po pitanju efektivnog i koordiniranog procesiranja svih ratnih zločina, navodi se u saopštenju UNDP-a.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...