BiH
0

Saradnja tužilaštava BiH, Srbije i Hrvatske sve bolja

FENA
Saradnja tužilaštava Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, iz godine u godinu je bolja, a što je manje političkih utjecaja na rad tužilaštava bolji su i rezultati u toj oblasti, ocijenili su glavni tužioci zemalja regiona koji su se danas sastali u Bijeljini.

Na ovom dvodnevnom sastanku, koji je počeo u organizaciji Ureda UN-a u Bosni i Hercegovini, bit će razgovarano o mogućnostima unapređenja saradnje regionalnih tužilaštava.

Procesuiranje ratnih zločina je veoma težak i odgovoran posao, posebno u uvjetima kada je zbog protoka vremena sve manje materijalnih dokaza, smatraju predstavnici tužilaštava.

Tužilaštva BiH, Srbije i Hrvatske imaju dobru saradnju mada postoji i veliki broj tema o kojima nije moguće postići dogovor. O mnogim stvarima mi se ne možemo dogovoriti jer je to stvar i politika i država. Međutim, kao profesionalci, mi nastavljamo saradnju, tražimo modalitete kako da ta saradnja funkcionira besprijekorno, rekao je glavni tužilac BiH Milorad Barašin, javio je Radio RS-a.

Među tužilaštvima Srbije i Hrvatske postoji značajno bolja saradnja nego kada su u pitanju tužilaštva za ratne zločine Srbije i Bosne i Hercegovine, ocijenio je i glavni tužilac Srbije Vladimir Vukčević.

Istakao je da bez saradnje triju država nema efikasnog otkrivanja ratnih zločina i progona ratnih zločinaca te dodao da je saradnja tužilaštava dobra kada nema politike.

"Mi se borimo da se politika što manje miješa, ali se, nažalost, miješa. Čim je mali upliv politike, to se vidi na našoj saradnji", kazao je Vukčević.

Glavni tužilac Republike Hrvatske Mladen Bajić naveo je da postoji zajednički interes tužilaštava kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, dodajući da postoje politički utjecaji, ali da oni nisu važni za rad pravosuđa.

"Saradnja je isključivo bitna na profesionalnom nivou, a ovo drugo sve je irelevantno. Međusobno povjerenje državnih odvjetnika i ostalih u lancu pravosudnih aparata ovih triju zemalja ukazuje na to da je svaki dan ta saradnja sve bolja i bolja i da granice više ne predstavljaju zapreku u tom pravcu", kazao je Bajić.

Na ovom sastanku bit će razgovarano o većem broju konkretnih pitanja, među kojima je i predmet hrvatskog branitelja Tihomira Purde, ali, osim Bajića, drugi tužioci nisu željeli da govore o tom konkretnom slučaju.

Bajić je naveo da vjeruje kako će sud u predmetu Purda utvrditi materijalnu istinu i donijetu pravednu odluku.