Korićanske stijene
0

Tužilaštvo uložilo materijalne dokaze

FENA
Na suđenju petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama Tužilaštvo BiH je kao repliku na dokaze odbrane uložilo set dokumenata kojima nastoji dokazati "rukovodnu funkciju" optuženog Dušana Jankovića, prenosi BIRN - Justice Report.

Ulažući materijalne dokaze, državna tužiteljica Slavica Terzić je istaknula da se iz depeša, odluka i naredbi upućenih Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor može dokazati da je Dušan Janković bio na rukovodnoj funkciji u ljeto 1992.

" U spis kao dokaze tužilaštva ulažem i depešu od 1. augusta 1992. kojom se nalaže angažman 300 policajaca u prihvatnim centrima Trnopolje, Keraterm i Omarska, a koju je potpisao Dušan Janković uime Sime Drljače, načelnika SJB-a", kazala je Terzić.

Tužilaštvo BiH smatra da je Dušan Janković bio komandir SJB-a Prijedor te da je 21. augusta 1992. sudjelovao u pratnji konvoja civila iz Prijedora za Travnik. U optužnici stoji da je tog dana na planini Vlašić izdvojeno oko 200 muškaraca, koji su zatim strijeljani na lokalitetu Korićanske stijene.

Za sudjelovanje u tom zločinu državno tužilaštvo tereti Jankovića zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda SJB-a Prijedor.

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Na pretresu je u spis, među ostalim, uložena naredba Kriznog štaba Prijedor iz juna 1992. kojom se SJB-u nalaže da formira interventni vod, kao i drugi akti policijskih i civilnih organa.

Odbrana Dušana Jankovića uložila je prigovore relevantnosti i zakonitosti na većinu iznesenih dokaza Tužilaštva BiH.

Naredno ročište je 6. jula, kada će tužilaštvo kao dodatni dokaz provesti saslušanje zaštićenog svjedoka KA1.