BiH
0

Šest novih svjedoka Tužilaštva u suđenju za zločin na Korićanskim stijenama

FENA
Na suđenju petorici optuženih za ratni zločin na Korićanskim stijenama bit će saslušano šest dodatnih svjedoka Tužilaštva BiH i vještak sudske medicine te predstavljeno 39 novih materijalnih dokaza - prenosi BIRN - Justice Report.

Nakon što su odbrane optuženih završile izvođenje svojih dokaza, Tužilaštvo BiH je na statusnoj konferenciji iznijelo prijedlog saslušanja dodatnih svjedoka, koji je sudsko vijeće prihvatilo.

"Do novih svjedoka došlo se naknadnim radom, jer vi znate da se pred ovim sudom vodi drugi postupak. Osim toga, nekoliko optuženih sklopilo je sporazum o priznanju krivice i nakon podizanja ove optužnice otkriveno je 56 tijela", kazala je Slavica Terzić, državna tužiteljica.

Za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na Vlašiću 21. augusta 1992. optuženi su Zoran Babić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Dušan Janković i Željko Stojnić.

Prema optužnici, Janković je u to vrijeme bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a ostali optuženi pripadnici 1. interventnog voda policije. Istom optužnicom bili su obuhvaćeni i Damir Ivanković, Gordan Đurić i Ljubiša Četić, koji su u toku postupka priznali krivicu te su osuđeni na 14, osam i 13 godina zatvora.

U Sudu BiH također se vodi postupak protiv Saše Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Marinka Ljepoje i Branka Topole, koji su optuženi za isti zločin.

Kako je pojasnila Terzić, dodatni materijalni dokazi tužilaštva su replika na dokaze odbrane Dušana Jankovića, a njihovom izvođenju se protivila odbrana četvrtooptuženog tvrdeći da oni predstavljaju samo ponavljanje onih koji su već izvedeni na suđenju.

Nastavak suđenja je 5. jula. Dodatni dokazi tužilaštva bit će izvedeni do 23. augusta, nakon čega će odbrana imati priliku za eventualnu repliku.